Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat bancile cu 38,625 miliarde lei in februarie, prin facilitatea de credit (lombard), a doua suma dupa cea record din octombrie si cu 22,6% mai mare fata de cea acordata in ianuarie, arata datele publicate de banca centrala.
In ianuarie, bancile au imprumutat de la BNR 31,5 miliarde lei prin creditul lombard, dupa ce luasera 10,56 miliarde lei in decembrie. In octombrie 2008, volumul creditului lombard a atins un nivel record, de 48,99 miliarde lei, potrivit NewsIn.

Dobanda medie la care bancile s-au finantat de la BNR a scazut in februarie la 14,05%, de la 14,25%, dupa ce banca centrala a coborat, in 4 februarie, dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 10%, masura care a coborat automat si dobanzile la facilitatea de credit, de la 14,25% la 14% pe an, si la facilitatea de depozit, la 6% pe an. Masura a intrat in vigoare in 5 februarie.

Facilitatea permanenta de credit (creditul lombard) pusa la dispozitie de BNR poate fi accesata in prezent la o rata a dobanzii anuale de 14% pe an, cu 4 puncte procentuale peste dobanda de politica monetara, bancile garantand cu titluri de stat pentru aceste imprumuturi.

Facilitatea de credit a BNR a inceput sa fie folosita intens de banci incepand cu ultimele trei luni din 2008, cand bancile au apelat la creditul lombard pentru 87,24 miliarde lei, nivel de aproape 50 de ori mai mare fata de cel din primele noua luni ale anului trecut, de 1,75 miliarde lei.

Institutiile de credit din Romania au apelat mai mult la acest imprumut de ultima instanta, in conditiile lipsei de incredere din piata, care determina raspandirea inegala a lichiditatii si costuri mai mari pentru atragerea acesteia.

In octombrie, dobanzile din piata interbancara au urcat accelerat, depasind, in unele cazuri, 100%. Guvernatorul BNR a vorbit despre un "atac asupra leului". Ulterior, desi dobanzile de tip overnight au revenit in apropierea dobanzii de politica monetara, piata interbancara nu a revenit la parametri normali in cazul scadentelor mai mari, pentru care tranzactiile sunt foarte putine, potrivit dealerilor.

In schimb, bancile au apelat mai putin la facilitatea de depozit, la care primesc o dobanda anuala de 6%, plasand la BNR doar 2 miliarde lei in februarie, fata de 6,665 miliarde lei in ianuarie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri