Banca austriaca Raiffeisen Zentralbank a semnat un acord in urma caruia va primi o injectie de capital de 1,75 miliarde euro, in contextul in care profitul din 2008 a scazut masiv, din cauza deprecierilor de active, scrie Reuters.

Banca a afisat un profit net in scadere cu 94%, la 48 milioane euro, pentru 2008. Deprecierile de active legate de esecul Lehman Brothers si de alte cheltuieli au taiat circa 1,66 miliarde euro din profitul bancii, scrie NewsIn.

RZB este actionarul majoritar al Raiffeisen International, al doilea mare creditor din Europa emergenta, dupa UniCredit. Banca austriaca este prezenta si in Romania.

Moody's a coborat ratingurile RZB, in contextul expunerii acestora fata de Europa emergenta, dupa o atentionare emisa in februarie. Agentia de evaluare a coborat cu doua trepte atat ratingul privind creditele pe termen lung, la A1 de la Aa2, dar si ratingul privind puterea financiara a RZB, la D+ de la C.

Raiffeisen International a anuntat ca deprecierea valutelor, mai ales in Ucraina, si cresterea datoriilor neperformante a dus la o scadere a capitalului, in trimestrul al patrulea.

RZB a primit acordul actionarilor inca din luna noiembrie pentru o posibila injectie de capital de pana la 2 miliarde euro. Sefii bancii spun ca grupul RZB va fi pregatit sa ofere capital pentru bancile sale din Europa emergenta, daca va fi necesar.

Raiffeisen Bank Romania a afisat pentru anul trecut un profit net de 165 milioane euro, in crestere cu 75,6% fata de 2007, pe fondul cresterii puternice a veniturilor din dobanzi si comisioane.

Raiffeisen Bank Romania va obtine profit si in 2009, dar sub nivelul de anul trecut, de 165 milioane euro, pe fondul cresterii provizioanelor si restrangerii activitatii bancare, a declarat recent presedintele bancii, Steven van Groningen.

Spre comparatie, Erste, actionarul majoritar al BCR, a primit de la statul austriac o injectie de capital de 2,7 mld. euro si garantarea unei emisiuni de obligatiuni de 6 mld. euro.

De asemenea, grupul bancar cooperativ austriac Oesterreichische Volksbanken, care activeaza pe piata romaneasca prin Volksbank Romania, va primi de la stat o injectie de capital in valoare de 1 miliard euro


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si