Temerile privind recesiunea persista in Europa Centrala si ar putea anula in perioada urmatoare castigurile valutelor din regiune din ultimele zile, comenteaza Reuters, in conditiile in care mai este nevoie de cateva luni pentru ca lucrurile sa se linisteasca in economia mondiala.

Astfel, cursul de schimb leu/euro, care a ramas relativ stabil in ultimele luni, inclusiv ca urmare a interventiilor indirecte in piata ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), ar urma sa ajunga la 4,27 lei/euro la inceputul lui mai, pentru ca intr-un interval de trei luni, respectiv pana la inceputul lui iulie, leul sa se deprecieze la 4,37 lei/euro, anticipeaza analistii straini chestionati de Reuters.

"Am observat o stabilitate a leului recent, care a fost posibila prin politica monetara a bancii centrale, dar si prin negocierile cu FMI. Conditiile favorabile din acordul cu FMI si revenirea apetitului la risc la nivel global vor mentine cursul de schimb la 4,3 lei/euro in saptamanile care urmeaza, in opinia noastra. Cu toate acestea, ne asteptam ca temerile privind o adancire a recesiunii in Europa de Sud Est sa revina, ce ar putea aduce leul la noi niveluri minime", a comentat Dagmar Hajkova, de la Generali PPF Asset Management Praga.

Dupa perioada de depreciere drastica, leul ar urma, potrivit analistilor, sa se intareasca usor pana la inceputul lui septembrie, la 4,3 lei/euro, iar pentru inceputul lui aprilie 2010, cursul este estimat sa coboare la 4,08 lei/euro.

Leul era cotat in ultimele tranzactii de vineri seara cu 4,1630 lei/euro, astfel ca, potrivit anastilor straini, ar urma sa se devalozizeze cu 5% in urmatoarele trei luni, pentru ca apoi sa se aprecieze cu 6,6% pana in aprilie 2010. In prima luna a acestui an, cursul dse referinta a atins, succesiv, mai multe varfuri istorice, care au culminat, pe 22 ianuarie, cu nivelul de 4,3127 lei/euro. Vineri, BNRa afisat un curs de referinta de 4,1893 lei/euro, minim din 8 ianuarie.

Analistii estimeaza, de altfel, o depreciere pe linie a valutelor din regiune cu regim de variatie libera. Zlotul ar urma sa fie cotat cu 4,65 unitati/euro peste trei luni, fata de 4,447 vineri seara (depreciere de 4,6%) si o revenire la 4,25 zloti/euro peste 12 luni (apreciere de 8,6%).

Pentru forint, anaistii anticipeaza o votilitate mai redusa, asteptandu-se la un curs de 300 unitati/euro peste trei luni, fata de 296 in prezent, si de 285 foriti/euro in aprilie 2010. Coroana ceha va urma tendinta, potrivit analistilor chestionati de Reuters, care se asteapta la o cotatie de 27,95 unitati/euro la inceputul lui iulie, fata de 26,43 in prezent, si la o revenire pana la 26,40 unitati/euro peste 12 luni.

Expertii avertizeaza ca monedele emergente se mai pot aprecia doar dupa ce investitorii straini se vor asigura ca recesiunea la nivel mondial care a lovit exporturile regiunii si tarile care se bazau pe finantarea straina a luat sfarsit.

"As fi surprins sa vad o revenire pe termen lung a valutelor din regiune. Insa, daca perspectivele economiei se vor imbunatati intr-un an, iar politicile monetare se vor stabiliza, toate monedele s-ar putea intari", a spus economistul-sef pentru Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa al KBC Londra, Zsolt Papp.

Leul a profitat in ultimele zile, alaturi de celelalte monede emergente, in urma deciziilor luate de liderii principalelor economii la summitul G20, intre care triplarea resurselor Fondului Monetar International (FMI), la 750 miliarde dolari.

"Vestea ar putea elimina temerile unei prabusiri financiare complete in regiune. Dar o revenire sustinuta ramane dependenta de imbunatatirea continua a apetitului la risc la nivel global", a aratat analistul Capital Economics Neil Shearing.