Banca Centrala a hotarat impartirea potentialilor clienti ai bancilor comerciale in cinci categorii de performanta financiara, de la ôAö la ôEö, in ordinea descrescatoare a calitatii acestora. In categoria A ar trebui sa intre clientii cu venituri certe si permanente exprimate si incasate in moneda in care este exprimat creditul. Cum majoritatea populatiei active din Romania isi incaseaza veniturile in lei, pentru un credit in valuta nu s-ar incadra in clasa A (cea mai buna performanta financiara) decat extrem de putine persoane, care isi incaseaza drepturile banesti in euro sau dolari. In categoria B de performanta financiara se includ persoanele care au veniturile exprimate in moneda in care este exprimat creditul, dar incasat intr-o alta moneda.

In aceste conditii, doar angajatii multinationalelor, care sunt platiti in lei indexati cu euro sau dolari, vor avea sanse sa mai acceada la un credit in valuta. In categoria C intra toate persoanele care nu se incadreaza in criteriile A si B. ôDaca o persoana fizica se regaseste in mai multe dintre situatiile prevazute, aceasta va fi incadrata in categoria de performanta financiara avand calitatea cea mai scazutaö. Practic, prin initierea acestor categorii de performanta financiara, BNR face inaccesibil creditul in valuta pentru un segment majoritar al populatiei, indiferent de cuantumul veniturilor acestora. Pentru persoanele juridice, bancile vor efectua o evaluare calitativa si cantitativa, evaluare care, in final, trebuie sa conduca la incadrarea firmei intr-una din cele cinci categorii de performanta financiara mentionate mai sus.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din sec╚Ťiunea Finan╚Ťe - B─ânci »


Setari Cookie-uri