Cele trei modificari legislative impuse de banca centrala bancilor comerciale vizeaza stoparea creditului in valuta, impartirea potentialilor clienti bancari in functie de anumite criterii de performanta financiara a acestora si un alt proiect prin care creditele de valori mai mari sa fie obligatoriu aprobate de Consiliul de Administratie al bancii. Practic, cea mai dura reglementare a BNR vizeaza faptul ca volumul creditelor in valuta nu are voie sa depaseasca 250% din fondurile proprii ale institutiilor de credit. Partea proasta consta in faptul ca majoritatea bancilor au depasit cu mult acest nivel, conditii in care vor trebui sa recurga la diverse strategii prin care sa-si majoreze fondurile proprii macar pana la nivelul creditelor acordate pana in prezent. In aceste conditii, majoritatea bancilor nu vor mai putea acorda deloc credite in valuta, pana nu reusesc sa depaseasca aceasta noua bariera legala.

In plus, majorarile succesive de capital nu se pot opera foarte repede, situatie in care blocajul operatiunilor de creditare in valuta se va intinde pe o perioada lunga de timp. BNR inchide cu buna stiinta piata pe valuta. Acest blocaj impus poate avea influente negative si asupra profitului viitor al bancilor si poate crea si risc sistemic, asa cum s-a intamplat in Polonia, cand a fost luata o masura similara. Masurile pe care le va implementa banca centrala in aceasta saptamana sunt masuri specifice unei economii centralizate, nici pe departe unei economii de piata care s-a mai declarat si functionala. In plus, BNR a inclus in aceste noi reguli si creditul ipotecar, credit care nu duce decat la cresterea PIB si nu are cum sa afecteze deficitul de cont curent. BNR altereaza, prin noile reguli, chiar caracterul concurential al pietei bancare, masurile afectand intr-o mult mai mica masura BRD Groupe Socit Gnrale, BCR si Raiffeisen Bank, care au si fonduri proprii mari si lucreaza si ieftin pe lei, decat restul bancilor comerciale. Unul dintre analistii financiari explica recent faptul ca masurile BNR sunt practic o mana de ajutor data de banca centrala pentru capitalizarea primelor trei mari banci din sistem, care controleaza de altfel si piata monetara de lei (in care BNR intra cand isi aduce aminte). In afara faptului ca aprecierea leului aduce castig celor trei, aceste banci au acces si la surse de finantare in lei mai ieftine decat ale celorlalte banci.

In afara BRD Groupe Socit Gnrale, care beneficiaza de fonduri proprii mari si are portofoliul de credite echilibrat impartit intre lei si valuta si, in subsidiar, BCR, care are lei, majoritatea bancilor va trebui sa-si ajusteze nivelul fondurilor proprii. Pentru liniile de finantare in valuta deja contractate, bancile au la dispozitie solutia convertirii creditelor subordonate in actiuni de tipul unei majorari a capitalului social. Expunerile mari pe valuta, generate in principal de creditele companiilor, ar putea fi transferate direct in strainatate, la bancile mama. O alta solutie de ajustare a fondurilor proprii si care ar putea misca si chiar transforma piata financiara romanesca este vanzarea titlurilor de credite in valuta, in aceleasi conditii in care au fost acordate, catre fonduri de investitii din tara si din strainatate. O ultima solutie, aplicabila insa doar companiilor mari, este cea a conversiei creditului din valuta in lei. si aceasta metoda ar putea avea un impact puternic asupra pietei. In conditiile in care societatile comerciale vor fi de acord sa-si converteasca creditele din valuta in lei, renegocierile de contracte vor fi foarte dure, iar dobanzile la lei ar putea cunoaste o coborare vertiginoasa pentru persoanele juridice.

Analistii estimeaza ca, in cazul unei astfel de conversii, dobanda unui credit in lei ar putea fi Bubor plus 1,5%-3%. In conditiile in care Bubor la trei luni a ajuns la 8,4%, iar rata acestuia este in continuare in scadere, dobanzile la creditele in lei luate de companii ar putea fi negociate la un pret similar cu cel al dobanzilor la valuta.

Daca vor fi clienti care sa accepte sa se imprumute in lei in loc de valuta, vom asista la o reasezare a pietei, daca nu, vom avea probleme legate de profitul bancilor.

Rasvan Radu,
presedinte UniCredit

Efectele noilor reglementari ale BNR

Blocajul pietei de valuta din Romania. Creditele de toate tipurile in valuta vor deveni inaccesibile atat pentru persoane fizice, cat si pentru cele juridice, din cauza faptului ca majoritatea bancilor si-au depasit plafonul de creditare, de 250% din fondurile proprii.

Bancile vor trebui sa-si majoreze sistematic si rapid capitalurile proprii, pentru a intra in legalitate.

Metode de ajustare a fondurilor proprii

Prima metoda ar fi conversia creditelor subordonate in valuta contractate de la companiile mama in actiuni, pe tipul majorarii de capital

A doua metoda - transferarea creditelor mari in valuta (in special ale celor contractate de companii) la bancile mama din strainatate

Una dintre cele mai interesante metode ar fi vanzarea titlurilor de credite in valuta, in aceleasi conditii in care au fost acordate, catre fonduri de investitii interne si internationale. Fiind o afacere profitabila, creditele ar putea fi cumparate de fondurile de investitii, iar bancile ar putea sa acorde in continuare credite in valuta

O alta metoda, care se poate aplica tot creditelor contractate de companii, se refera la simpla conversie a acestora din valuta in lei. Aplicarea acestei metode ar putea conduce la generalizarea dobanzilor la creditele in lei sub 10%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri