”Bancile ar trebui sa se intrebe care sunt afacerile lor de baza si sa se concentreze asupra acestora. Cateva sunt prea mari si nu isi permit acest lucru,” a spus oficialul, potrivit NewsIn.

Kroes a spus ca bancile au inca probleme legate de activele toxice, insa Uniunea Europeana nu va putea sa le sprijine la nesfarsit.

Fondul Monetar International a estimat ca la nivel global, bancile au active toxice de 2.300 miliarde dolari.

De la inceputul crizei financiare, in septembrie 2008, guvernele UE au sarit in sprijinul bancilor nationale cu injectii de capital si garantii.
CE este deschisa la preluar de banci de catre guverne, doar daca o astfel de masura este temporara, a subliniat Kroes.

Declaratiile oficialului vin in contextul in care activele toxice acumulate de banci si de grupurile de asigurari s-ar putea ridica la 4.000 miliarde dolari, in cadrul noilor previziuni ce urmeaza sa fie publicate de FMI, conformTimes Online.

Bancile si asiguratorii, ce au detinut pana in prezent active toxice de 1.290 miliarde dolari, se confrunta cu pierderi tot mai mari, in contextul adancirii recesiunii, pierderi ce se adauga la datoriile acumulate din creditele ipotecare cu grad de risc ridicat.

Noile previziuni FMI, ce ar putea fi revizuite din nou pana la sfarsitul lunii, vor fi o lovitura pentru guvernele ce au injectat deja miliarde dolari in cadrul sistemului bancar.