Desi imprumutul in lei a fost promovat intens de BNR, bancile au ramas inflexibile in ultimul an si si-au menajat marjele de profit
Scaderea dobanzilor la credite a fost posibila doar coborand randamentul depozitelor la termen sub rata inflatiei.

Discursurile nu aduc dobanzi cu fata umana, iar realitatea din teren demonstreaza ca incruntarile BNR la creeditul in valuta nu au ajutat pana acum prea mult creditul in lei. Concret, diferenta dintre dobanzile percepute pentru creditele in lei si dobanzile aferente depozitelor la termen se mentine peste 10%. Daca in iunie 2004 aceasta era de peste 15 procente, in iunie 2005 nu scazuse decat cu 3 procente (in medie, dobanzile la credite erau de 18,8% in timp ce depozitele erau remunerate cu 6,9%, in conditiile unei inflatii anualizate de peste 9 procente). A fost nevoie de doua brese deschise de bancile straine care doreau sa intre in forta pe retail (ING cu dobanda de 13% pentru creditele ipotecare si ABN AMRO cu 14% la creditul de nevoi personale) pentru a se contura un oarecare trend de reducere lenta a dobanzilor la imprumuturile in lei. Miscarea timida pe lei nu a putut submina atractivitatea creditului in euro, iar dinamica acestuia a facut BNR sa ia recent in discutie limitarea imprumuturilor in valuta la un anumit procent din capitalul propriu al bancilor.

Nu toti pariaza pe curs

La prima vedere, o banca care a dat credite in euro, a obtinut un profit mai mic in ultimele 12 luni decat daca ar fi plasat acesti bani pe piata monetara. Si asta pentru ca cele 9-11% pe an obtinute din credite nu pot rivaliza cu 6-8% din dobanzile la lei plus deprecierea monedei europene de peste 10%. Sa nu uitam insa ca scadenta unui credit poate ajunge si la peste 20 ani, in timp ce aprecierea leului nu va fi in nici un caz liniara iar corectiile negative nu sunt deloc excluse in acest ultim caz. Apoi, dobanzile la euro sunt in Romania peste cele percepute de bancile din UE pentru credite (creditul de consum, de pilda, are dobanzi in euro de 5-7%, fata de 10-12% in Romania), ceea ce face bancile-mama sa deschida fara retineri noi linii de finantare pentru sucursalele lor din Romania.

Scaderea dobanzilor, un proces de durata

Ce vor face bancile daca vor fi nevoite sa renunte la mare parte din creditele in valuta? Este de presupus ca vor incerca o perioada sa vanda mai multe credite in lei, fara sa umble prea mult la dobanzi. In special la creditele de consum, unde solicitantul urmareste mai mult valoarea ratei lunare decat dobanda anuala efectiva pe care trebuie sa o suporte, se poate intinde in continuare coarda finantarilor scumpe. Avantajul bancilor este tocmai foamea de credite a populatiei, in Romania existand inca un grad de indatorare mult sub media din regiune. Concurenta dintre banci ar putea sa rupa treptat procente din dobanzi, dar nu va asteptati la o evolutie abrupta. Mai avem mult de asteptat pana cand creditul in lei va ajunge la costuri comparabile cu cel in valuta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri