Cu citeva saptamini in urma, o stire plasa BNR pe ultimul loc la strategia de comunicare, adica elementul-cheie in cazul strategiei de tintire a inflatiei. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, incearca sa comunice.

De curind, un sondaj Reuters plasa BNR pe un loc codas la comunicare, intr-un clasament regional. Ce parere aveti?

Banca Nationala a Romaniei nu s-a situat nicidecum in coada vreunui clasament regional. De altfel, nu a facut nimeni un astfel de clasament. A adunat cel mai mic punctaj dintr-un grup de cinci banci centrale selectate in baza unui criteriu de performanta: tintirea inflatiei. A fost insa in firea lucrurilor sa adune cel mai mic punctaj intr-o cursa pornita cu ani in urma, in care BNR a intrat de numai trei saptamini. Sa judecam.

Si apoi, care regiune? Nici Reuters nu precizeaza. Exista o regiune larga, a Europei Centrale si de Est. Din aceasta zona, nominalizata in surdina regiune, au fost alese cinci tari (numai cinci!) care au fost examinate pe piata financiara londoneza.

Dar comunicati bine sau nu?

Ancheta Reuters nu s-a referit la strategia de comunicare a bancilor centrale, in general, asa cum a fost informat publicul din Romania. A avut in vedere, in exclusivitate, comunicarea legata de tintirea inflatiei. Din acest motiv nu au facut obiectul anchetei Bulgaria sau Estonia, tari cu banci centrale care lucreaza in regim de consiliu monetar, ce face imposibila aderarea la tintirea inflatiei. Sau Croatia, tara care isi doreste sa intre in Uniunea Europeana, dar cu o banca centrala ce nu aspira inca la tintirea inflatiei.

In ce spuneau bancherii straini aveau dreptate?

Cei 26 de analisti care au raspuns la intrebarile adresate de Reuters sint grupati in mari banci sau companii financiare de pe piata londoneza. Dintre ei, 12 nu au dat note Bancii Nationale a Romaniei. Invocind, desigur, un argument tare. In cursa tintirii inflatiei, in care bancile centrale din Polonia, Cehia si Ungaria alearga de mai multi ani, iar Banca Slovaciei de la 1 ianuarie anul acesta, BNR a intrat doar de la 15 august, cind a si publicat primul sau raport asupra inflatiei. Fapt luat in calcul, de altfel, de analista de la ING Financial Markets, care a precizat: Banca centrala a Romaniei este abia la inceput. (Inceputul tintirii inflatiei n.r.) De altfel, unul dintre analisti, Giancarlo Perraso, de la WestLB, a subliniat ca bancile centrale analizate au reusit sa obtina o reputatie notabila. Remarca nu exclude BNR. Dimpotriva, o include.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri