"Motoarele principale ale scaderii au fost preturile din sectorul imobiliar si incertitudinea din piata. In urmatoarele luni, cererea va scadea, insa, ulterior, cresterea va fi reluata intr-un mod mult mai sanatos", a spus Major, citat de NewsIn.

El a adaugat ca, potrivit unui studiu realizat de UniCredit, peste 25% dintre persoanele intervievate au declarat ca vor sa ia un credit in urmatorii 10 ani, insa numai 75% dintre acestia isi vor permite un credit ipotecar.

"Am calculat un affordability index (indice care masoara posibilitatea unei familii de a cumpara o casa n.r.), care a scazut la 3,8 de la 6,5 in 2007. Veniturile au scazut, in ultima perioada, cu 5-6% si probabil vor scadea si mai mult in perioada urmatoare", a mai spus Major.

El a precizat ca UniCredit Tiriac Bank a inceput restructurara unor credite in cazul clientilor cu probleme, prin rescadentare sau schimbarea monedei in care a fost acordat imprumutul.

"Costurile de finantare nu vor scadea la acelasi nivel ca acum 1-2 ani, insa se vor linisti in perioada urmatoare", a adaugat Major.

In ceea ce priveste retelele din sistemul bancar, Major a precizat ca se asteapta la o reamplasare a unitatilor, insa nu la inchiderea acestora.