"Asiguratorul care incheie contractul de asigurare obligatorie a locuintelor, in numele si contul PAID, transfera in contul PAID, in termen de cinci zile de la data eliberarii politei PAD, suma incasata cu titlu de prima de asigurare, din care retine in contul sau un comision de 10% din valoarea acesteia", scrie NewsIn.

Cota mentionata, care reprezinta comisionul la care are dreptul asiguratorul care a incheiat contractul de asigurare obligatorie a locuintelor poate fi modificata, anual, prin ordin al presedintelui CSA, se mai arata in document.

Asiguratorul care a incheiat contractul de asigurare obligatorie a locuintelor inregistreaza comisionul incasat in evidentele contabile ale societatii intr-un cont distinct "asigurarea obligatorie de locuinte".

Conform legii, participatia maxima a fiecarui asigurator la PAID nu poate depasi 15%.

La formarea PAID vor participa doar asiguratorii care sunt autorizati sa subscrie riscuri de catastrofe naturale si care nu au fost sanctionate in ultimii doi ani prin limitarea, interzicerea operatiunilor sau retragerea autorizatiei.

Potrivit CSA, aproximativ 20 asiguratori - aproape jumatate din companiile de pe piata - au anuntat ca vor sa participe la acest Pool.
Suma maxim asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru locuintele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.

Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.

Amenzile contraventionale stabilite prin lege si aplicate de CSA intra la bugetul de stat in proportie de 40%, la bugetul CSA - 40%, iar restul de 20% intra la bugetul autoritatilor locale de pe raza teritoriala in care locuieste persoana respectiva.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor va deveni operationala la 1 iulie 2009, data incepand de la care proprietarii trebuie sa contracteze polite de asigurare obligatorie de locuinte.

Potrivit unui proiect de ordin aflat in dezbatere publica la CSA, capitalul social al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) va fi de cel putin 12 milioane euro.