"Segmentul corporatiilor are o anumita latenta in raspuns, de 6-8 luni. Pot spune ca primele semnale pozitive, de relansare a creditarii, vor veni cel mai devreme la sfarsitul anului, dar pentru acest lucru trebuie sa existe premise, masuri pe care economia sa le aiba la dispozitie", a declarat Marinel Burduja, citat de NewsIn.

Prim-vicepresedintele Raiffeisen Bank a enumerat printre premisele necesare creditul mai ieftin, precum si politici economice care sa permita demararea in forta a unor activitati.

"Avem nevoie de masuri pentru stimularea agriculturii dar si pentru atragerea fondurilor structurale. Noi dam prea mult loc disputelor, in loc sa ne concentram pe solutii eficiente", a completat acesta.

Burduja a mai subliniat ca, in conditiile actuale de piata, este nevoie de o utilizare mult mai eficienta a resurselor de catre companii.

"Exista un climat arid in domeniul creditului. Costurile au crescut si asistam la o restrangere a pietelor de desfacere, ceea ce inseamna ca este nevoie de o redimensionare a modului in care imi atrag resursele de finantare. Masurile necesare trebuie sa tina cont de bunul simt si de un management riguros al companiilor", a mai spus reprezentantul Raiffeisen Bank.

El a dat exemplul unei companii care, cu toate ca si-a redus cu 10% personalul, a reusit in ultima perioada sa-si creasca productivitatea cu 25%.

Burduja a mai afirmat ca este important de inteles ca solutiile pentru economia romaneasca nu vor veni decat intr-o masura limitata din exterior.

"Mi se pare important sa intelegem ca solutiile nu vor veni decat intr-o masura destul de limitata din fondurile de la FMI sau UE. Acesti bani nu solutioneaza problema cresterii economice din sistemul romanesc, ci atenueaza efectele crizei sau constituie premise pentru solutiile necesare. Pentru guvern, important este ca executia bugetara sa se desfasoare conform previziunilor", a spus Marinel Burduja.