"Intermedierile brokerilor de credite membri ARBC au ajuns sa detina o pondere foarte importanta- 4,66% - din total credite acordate populatiei la nivelul anului 2008, ceea ce inseamna ca suntem o veriga importanta in procesul de creditare", a declarat Anca Bidian, presedinte ARBC.

Creditele garantate cu ipoteca au continuat trendul ascendent si in 2008, ajungand sa detina, la sfarsitul anului, o pondere de 55% - 193,8 milioane euro, din total credite intermediate de brokeri. Restul de 45% a fost acoperit de creditele negarantate cu ipoteca.

Cele mai numeroase credite acordate de brokeri in 2008 au fost in franci elvetieni- reprezentand 42% -148 milioane euro, urmate de cele in moneda europeana- respectiv 40%- 140,9 milioane euro. Creditele in lei au fost in suma totala de 63,4 milioane euro, ajungand astfel la 18% din portofoliul total.

Pentru anul 2009, ARBC estimeaza un ritm de crestere a intermedierilor in acord cu evolutia pietei de creditare in ansamblu, de aproximativ 10-15%.

"Un obiectiv important al ARBC pentru anul in curs este continuarea extinderii prin aderarea de noi membri si consolidarea reprezentarii acestei industrii atat in relatiile cu partenerii bancari, cat si cu clientii", a declarat Anca Bidian.

Asociatia Romana a Brokerilor de Credite a fost infiintata in iunie 2008, la initiativa liderului de pe piata de brokeraj de credite din Romania - Kiwi Finance. Celelalte sapte companii fondatoare ale ARBC. sunt DBSol Consulting, Perfect Finance (Credit Zone), Finzoom Financial Services, Rapid Finance Consult, International Brokers, Easy Credit Invest si Creditlink. De la infiintare, alte 11 companii de brokeraj de credite s-au alaturat asociatiei, care are, in prezent, reprezentanti in 22 de judete din Romania.