Asociatia Romana a Brokerilor de Credite (ARBC) a intermediat anul trecut imprumuturi in valoare de 352,4 milioane de euro, reprezentand 4,66% din totalul creditelor bancare acordate pe retail in sistemul bancar, a anuntat asociatia.
"Intermedierile brokerilor de credite membri ARBC au ajuns sa detina o pondere foarte importanta- 4,66% - din total credite acordate populatiei la nivelul anului 2008, ceea ce inseamna ca suntem o veriga importanta in procesul de creditare", a declarat Anca Bidian, presedinte ARBC.

Creditele garantate cu ipoteca au continuat trendul ascendent si in 2008, ajungand sa detina, la sfarsitul anului, o pondere de 55% - 193,8 milioane euro, din total credite intermediate de brokeri. Restul de 45% a fost acoperit de creditele negarantate cu ipoteca.

Cele mai numeroase credite acordate de brokeri in 2008 au fost in franci elvetieni- reprezentand 42% -148 milioane euro, urmate de cele in moneda europeana- respectiv 40%- 140,9 milioane euro. Creditele in lei au fost in suma totala de 63,4 milioane euro, ajungand astfel la 18% din portofoliul total.

Pentru anul 2009, ARBC estimeaza un ritm de crestere a intermedierilor in acord cu evolutia pietei de creditare in ansamblu, de aproximativ 10-15%.

"Un obiectiv important al ARBC pentru anul in curs este continuarea extinderii prin aderarea de noi membri si consolidarea reprezentarii acestei industrii atat in relatiile cu partenerii bancari, cat si cu clientii", a declarat Anca Bidian.

Asociatia Romana a Brokerilor de Credite a fost infiintata in iunie 2008, la initiativa liderului de pe piata de brokeraj de credite din Romania - Kiwi Finance. Celelalte sapte companii fondatoare ale ARBC. sunt DBSol Consulting, Perfect Finance (Credit Zone), Finzoom Financial Services, Rapid Finance Consult, International Brokers, Easy Credit Invest si Creditlink. De la infiintare, alte 11 companii de brokeraj de credite s-au alaturat asociatiei, care are, in prezent, reprezentanti in 22 de judete din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri