17 Aprilie 2009

Bancpost propune actionarilor majorarea capitalului social



Bancpost a propus actionarilor majorarea capitalul social cu 216,36 milioane lei, pana la 878,59 milioane lei, prin conversia unor credite de la banca-mama, EFG Eurobank, si prin aporturi de numerar din partea actionarilor, la un pret de emisiune 0,55 lei/actiune.
Bancpost a propus astfel actionarilor ca, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) din 18 mai, sa aprobe majorarea capitalului social al bancii de la 662,23 milioane lei in prezent, la 878,59 milioane lei, informeaza NewsIn.

Majorarea se va face prin emisiunea a 540.909.100 noi actiuni nominative ordinare, in forma dematerializata, cu valoarea nominala de 0,4 lei/actiune, la care se adauga o prima de emisiune de 0,15 lei/actiune.

Actiunile emise vor fi oferite in primul rand spre subscriere actionarilor deja existenti ai bancii la data de 18 mai, proportional cu numarul de actiuni pe care acestia le detin la data mentionata.

Astfel, fractiunile din actiuni egale sau care depasesc 0,5 se rotunjesc devenind o actiune, iar cele sub 0,5 nu se iau in considerare, se arata in convocatorul pentru AGA.

Totodata, perioada de exercitare a dreptului de preferinta al actionarilor va fi de o luna, din ziua publicarii deciziei in Monitorul Oficial, iar, la 3 zile dupa expirarea termenului, Consiliul de Administratie va decide oferirea spre subscriere a actiunilor ramase nesubscrise la acelasi pret de 0,55 lei/actiune catre actionarii care si-au exercitat deja dreptul de preferinta.

In cazul aprobarii in AGA din 18 mai, majorarea va fi a doua realizata pe parcursul acestui an, dupa ce, la finalul lunii ianuarie, actionarii bancii au aprobat majorarea capitalului social cu 214 milioane lei prin emiterea de 535 milioane de actiuni noi, la un pret de subscriere de 0,74 lei/unitate.

Tot la finalul lunii ianuarie, actionarii au aprobat o infuzie suplimentara la capital de 181,9 milioane lei din prime de emisiune.

Bancpost este controlata de grupul elen EFG Eurobank, care detine 84,73% din capitalul social, in vreme ce patru societati de investitii financiare (SIF) detin cumulat aproape 14% din actiunile bancii.

EFG Eurobank a obtinut anul trecut din afacerile din Romania un profit net de 27,3 milioane euro, in scadere cu 5,86% fata de anul precedent, iar valoarea totala a activelor a avansat la 6,02 miliarde euro, de la 4,8 miliarde in 2007.

Nivelul creditelor a crescut cu 27,5%, la 3,95 miliarde euro, fata de 3,1 miliarde euro in anul precedent, in timp ce depozitele au sporit intr-un ritm mult mai sustinut, de 72,6% fata de 2007, de la 1,4 miliarde euro la 2,42 miliarde euro.

Reteaua EFG Eurobank din Romania s-a extins in 2008 la 293 de unitati, fata de 237 in anul precedent.

EFG Eurobank este prezenta pe piata din Romania, pe langa Bancpost, prin EFG Retail Services IFN, EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SAI, EFG Eurobank Finance Romania, EFG Eurobank Securities Romania, EFG Eurobank Leasing, EFG Eurobank Property Services, EFG IT Shared Services, EFG Eurolife Asigurari Generale si prin EFG Eurolife Asigurari de Viata.



Citeste si