Consiliul Concurentei analizeaza operatiunea de preluare a bancii germane Bayerische Hypo und Vereinsbank AG (HVB) de catre UniCredito Italiano, intrucat ambele institutii bancare au activitati pe piata romaneasca de profil.

Potrivit unui comunicat al institutiei de reglementare in domeniul concurentei, UniCredito a notificat achizitia la sfarsitul lunii august.

Reprezentantii Consiliului vor solicita completarea notificarii cu date si informatii, iar institutia va lua o decizie in termen de 30 de zile de la data la care notificarea este completa. Este foarte putin probabil ca autoritatea romana sa aiba ceva impotriva acestei fuziuni atat timp cat autoritatile europene in domeniu si-au dat deja avizul.

Banca italiana a oferit in luna august 20 de miliarde de euro pentru preluarea grupului german, operatiunea fiind cel mai important acord transfrontalier in sectorul bancar din Europa.
In Romania, UniCredito este prezent prin banca UniCredit Romania, firma Unicredit Leasing si UniCredit Produzioni Accentrate (UPA), companie specializata in servicii operationale bancare.
La randul sau, grupul HVB detine pe piata autohtona HVB Bank Romania, HVB Banca pentru Locuinte, HVB Leasing, societatea de brokeraj, administrare de active si consultanta CA-IB.

Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), divizia pentru Europa Centrala si de Est a HVB, a finalizat recent tranzactia privind fuziunea dintre HVB Bank Romania si Banca Comerciala Ion Tiriac, pentru care acordul dintre parti a fost semnat in luna iunie. Tranzactia a fost deja aprobata de Consiliul Concurentei.