Administrand circa 400 milioane de euro doar prin intermediul celor mai importante trei fonduri ale sale, compania slovena de administrare a investitiilor KD Group este una dintre societatile mari de acest gen din Europa Centrala si de Est. Reprezentanta din Romania, KD Investments, a fost deschisa anul trecut si are obiective ambitioase pentru perioada viitoare.
Atractivitatea pietei de capital romanesti sta, potrivit lui Matjaz Gantar, CEO KD Group, in potentialul sau ridicat de crestere, dat fiind caracterul de piata emergenta al acesteia. Totusi, lipsa de lichiditate, adancime si transparenta fac ca bursa noastra sa fie subdezvoltata in raport cu celelalte din regiune. Un alt minus al pietei de capital autohtone este, in viziunea lui Gantar, lipsa investitiilor, ca urmare a prezentei slabe a investitorilor institutionali de portofoliu, cum ar fi societatile de asigurari, bancile, fondurile de investitii si fondurile de pensii. Acestea din urma, de altfel, nici nu exista deocamdata la noi, iar pana la momentul aparitiei lor va mai trece un timp. In plus, nu se stie cat de multi bani li se va permite sa plaseze la Bursa. Nici cetatenii nu sunt inca suficient implicati pe piata de capital, preferand fie alte mijloace de investire, fie pur si simplu economisirea banilor la banca.

Minusurile se pot acoperi in perioada urmatoare, este de parere slovenul, cu atat mai mult cu cat spre piata romaneasca vine mult capital strain. Societatile romanesti cresc, ceea ce le creaza o nevoie de finantare mai mare, aceasta putand fi acoperita prin intermediul bursei de valori.

Un element foarte important este si capacitatea economiei de a crea societati competitive la nivel european. E important cate companii romanesti vor creste din nimic in perioada urmatoare, spune Gantar. Daca nu esti competitiv in Europa, nu poti fi competitiv nici pe plan local, pentru ca, in momentul intrarii in Uniunea Europeana, companiile europene vor veni si in Romania cu produse mai bune si te vor scoate de pe piata, adauga el. Cu cat numarul de firme romanesti competitive va fi mai mare, cu atat posibilii emitenti la Bursa din Bucuresti vor fi mai multi. Cat priveste partea de reglementare, directorul general al KD Group nu o vede nici mai buna, nici mai rea decat in alte tari. Toate comisiile de reglementare sunt birocratice, afirma el.

Experienta din Luxemburg, unde a fost nevoie de doi ani pentru obtinerea licentelor necesare deschiderii fondului KD DeLux si a celor cinci sub-fonduri care il compun, este cel mai potrivit exemplu in acest sens. KD este in proces de deschidere a unui fond de investitii in Statele Unite si, deocamdata, Comisia de valori mobiliare din SUA (SEC) pare a fi cea mai rapida si mai putin birocratica, potrivit lui Matjaz Gantar.

Piata permite dezvoltarea de proiecte importante

Proiectele pentru Romania ale grupului sloven sunt si ele numeroase si importante. Cel mai apropiat este lansarea unui nou fond, KD Optimus, orientat spre instrumente cu venit fix. Optimus va contine astfel de active in proportie de 80%, iar valoarea activului net este estimata pentru inceput la circa 500.000 euro.

In aceasta perioada se deruleaza procedurile necesare pentru autorizarea fondului de catre CNVM, iar lansarea sa va avea loc in jurul datei de 10 octombrie, dupa cum ne-a declarat presedintele KD Investments Romania, Ion Mincu Radulescu.

Pentru urmatoarele luni, slovenii au in plan si altfel de investitii decat cele prin intermediul KD Investments. Fondul KD Prvi izbor, care investeste la randul sau in alte fonduri de investitii, trebuie sa inceapa formalitatile pentru a putea intra si pe piata fondurilor din Romania. De asemenea, fondul de investitii administrat de KD in Croatia, cel mai performant din aceasta tara in anul 2004, ar putea investi in curand in Romania. Deocamdata, fondurilor administrate in Slovenia nu le este permis sa investeasca in Romania, datorita lipsei unui acord intre institutiile de reglementare din cele doua tari, iar pentru a obtine aceasta permisiune ar fi nevoie de cheltuieli prea mari si de timp prea mult. De-abia dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, situatia s-ar putea schimba. Deocamdata, doar persoanele fizice din Slovenia pot investi in valori mobiliare romanesti, ceea ce de altfel se si intampla.

In ianuarie sau februarie, KD va deschide in Romania si o companie de asigurari de viata, urmand ca administrarea capitalizarii sa fie facuta chiar de catre KD Investments. Pentru primul an, tinta este de 1.500 de polite, echivalentul unor prime de 1.200.000 - 1.500.000 de euro. In zece ani, in schimb, slovenii intentioneaza sa devina unii dintre cei mai importanti jucatori de pe aceasta piata, obiectivul fiind atingerea unei cote de piata de 10%.

Tot in primul trimestru al anului viitor va fi lansata si o companie de brokeraj, KD Capital Management, aceasta urmand sa ofere servicii pentru persoane juridice si mai ales pentru persoane fizice cu foarte multi bani. Intentia este ca aceasta sa se diferentieze fata de majoritatea de pe piata prin partea de wealth management, managementul portofoliului clientilor care prefera investitia directa in locul uneia prin intermediul fondului de investitii.

Cat despre compania-mama, aceasta se asteapta sa aiba in total 30 de fonduri deschise in urmatorii cinci ani si, bineinteles, o crestere exponentiala a valorii activelor administrate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri