Cea mai mediatizata evolutie la Bursa de Valori Bucuresti a avut-o, fara indoiala, Rompetrol Rafinare (RRC), rafinaria fiind in plin scandal legat de noile acuzatii ce i-au fost aduse conducerii grupului Rompetrol. Piata a reactionat rapid la zvonuri si saptamana a inceput cu o scadere cu 6,5% a titlurilor Rompetrol. Insa, in sedintele urmatoare, actiunea Rompetrol si-a reluat cresterea, titlurile RRC fiind la finalul saptamanii cu doar 1,08% mai ieftine decat vinerea trecuta.

In ceea ce priveste sectoarele de activitate, in schimb, titlurile financiare au dominat autoritar activitatea la Bursa. Apogeul a fost atins de SIF Oltenia, vineri, cu o valoare totala a tranzactiilor de 8,2 milioane de euro. Cele cinci SIF-uri au realizat tranzactii in valoare totala de 51,15 milioane de lei pe parcursul saptamanii, nu mai putin de 48,39% din valoarea insumata a tranzactiilor de la BVB.

Dintre celelalte titluri financiare s-a remarcat Banca Transilvania, care a avut cel mai mare volum al tranzactiilor miercuri, atunci cand a miscat pe piata 5,6 milioane de lei, 38,62% din valoarea totala a tranzactiilor din acea zi.

Per ansamblu, preturile actiunilor au crescut in saptamana recent incheiata. BET, indicele de referinta al Bursei, format din cele mai importante zece actiuni listate, a urcat cu 1,22%, ajungand la 5.719,85 puncte, sustinut de cresterea Bancii Transilvania si mai ales de ascensiunile foarte mari ale Antibiotice Iasi si Azomures Targu Mures. BET-Compozit, in calculul caruia intra toate titlurile de la Bursa, cu exceptia SIF-urilor, a crescut usor, cu 0,33%, pana la 3.499,51 puncte, ca urmare a ponderilor diferite pe care le au companiile, in special Petrom, in cadrul sau.

Indicele celor cinci societati de investitii financiare (SIF-uri), BET-FI, a crescut mai mult, cu 3,97%, fiind tras in sus cu precadere de SIF Banat Crisana si de SIF Muntenia. Prima a crescut cu 6,54%, iar cea de-a doua cu 4,42% pe parcursul saptamanii trecute. BET-Fi a ajuns vineri la 32.904,52 puncte. Indicele ROTX, lansat in colaborare cu Bursa din Viena, a crescut si el cu 0,5%, pana la 12.129,87 puncte.

Petrom, cea mai mare companie listata la BVB, a terminat saptamana la un pret al actiunii cu doar 0,42% mai mic decat la finalul saptamanii trecute, ajungand la 0,4690 lei.

BRD a finalizat sedinta de vineri la aceeasi valoare ca si pe cea de vinerea trecuta, 11,9 lei/actiune, iar Banca Transilvania a urcat cu 1,67%, dupa ce pe parcursul saptamanii s-a operat majorarea capitalului social.

Antibiotice Iasi a avut o crestere cu 9,93%, pana la 0,83 lei si in cazul companiei de medicamente operandu-se o majorare de capital. Sicomed a avut si ea o crestere cu 7,84%, companiile autohtone producatoare de medicamente fiind intr-o perioada fasta.

Azomures a dat din nou lovitura, urcand pe parcursul saptamanii cu 14,63%, pana la 0,2350 lei/actiune si apropiindu-se de pretul de 0,2500 lei/ actiune la care era inainte de declansarea scandalului privind inchiderea combinatului.

Situatia evolueaza spre o rezolvare pe cale amiabila a conflictului dintre patroni si salariati, iar problema inchiderii combinatului nu se mai pune, ceea ce mareste increderea investitorilor. Inspirati sau doar bine informati, cei care au cumparat actiuni Azomures la pretul de 0,1770 lei, atins pe parcursul zilei de 12 august, si le-au pastrat pana acum, au avut de castigat 32,76% din investitia initiala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri