"Aceste pierderi contabile nu afecteaza insa soliditatea financiara si operationala a companiilor de administrare, care mai au, chiar si dupa investitiile masive din anii trecuti, capitaluri totale de 400-500 milioane de lei pentru a sustine activitatea pe viitor", au declarat membrii APAPR.

Conform unei prezentari a Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), care ia in calcul un scenariu median, primul an in care administratorii ar urma sa aiba profit va fi 2021.

"Recuperarea investitiilor administratorilor (punctul de breakeven) va fi in 15 ani (anul 2021), cand companiile de administrare incep sa faca profit din aceasta activitate", potrivit oficialilor APAPR.

Datorita schimbarii normelor contabile, administratorii au fost obligati sa recunoasca piederi din punct de vedere contabil, anul trecut, ca pierderi toate investitiile realizate la startul sitemului de pensii privat. Companiile de pensii private au inregistrat pierderi cumulate de 165 milioane de lei in 2007 si 880 milioane de lei anul trecut.

Potrivit scenariului APAPR, pierderile cumulate ale administratorilor vor atinge un nivel maxim in anul 2013, de 1,243 miliarde de lei, dupa care se vor diminua treptat pana in 2021, an in care companiile vor recupera integral pierderile.

Pe de alta parte, administratorii au tinut sa mentioneze insa ca pierderile au fost inregistrate in intregime de administratori, si nu de fonduri, iar cele mai multe provin din cheltuielile de marketing si publicitate, dar si din operatiuni pentru startul sistemului, potrivit aceleiasi prezentari.

“Vorbim de pierderi ale administratorilor, nu ale fondurilor – activele administratorilor si cele ale fondurilor sunt complet separate si diferite. Asadar, fondurile (banii clientilor) sunt pe profit!”, a spus Crinu Andanut presedintele APAPR.

Astfel, unii administratori vor recurge la reduceri ale capitalului social cu volumul pierderilor contabile realizate, pentru a respecta Legea 31/1990, care impune un anumit raport intre capitalul propriu si capitalul social.

"Veniturile administratorilor sunt inca practic nesemnificative din comisioanele de administrare, in sistemul de pensii private din Romania existand cele mai mici comisioane din pietele similare din statele Europei Centrale si de Est", potrivit APAPR.

La startul sistemului privat de pensii, administratorii estimau o recuperarea mai rapida a investitiilor, in aproximativ 10 ani, insa intre timp au intervenit cateva schimbari in industrie dintre care, cea mai grava inghetarea, in acest an, a contributiilor pe pilonul II al pensiilor private obligatorii la 2% din salariul brut, dar si schimbarea regulilor contabile.

Prin comparatie, in Polonia, unde piata pensiilor private a demarat in 1999, administratorii si-au recuperat investitiile pana in 2008, primul an de castiguri, se mai explica in prezentarea APAPR.