Dobanzile la creditele in lei vor inregistra "o cadere puternica pana la sfarsitul acestui an", in urma intrarii pe palierul de inflatie de 5%, a anuntat guvernatorul BNR
Dobanzile la creditele in lei vor inregistra "o cadere puternica pana la sfarsitul acestui an", in urma aplicarii normelor prudentiale pentru imprumuturile in valuta si a intrarii pe un nou palier al inflatiei, cel de 5% prognozat pentru 2006, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Nu vreau sa dau cifre, dar pana la sfarsitul anului, dobanzile vor intra pe palierul corespunzator unei inflatii de 5%", a spus Isarescu.

Ratele dobanzilor la imprumuturile in lei angajate de populatie variaza intre 9,5% (credite ipotecare cu dobanda fixa) si 25% (medie la cardurile de credit), iar dobanda medie se plaseaza la 17-19%.
Guvernatorul crede ca sunt indeplinite conditiile pentru a fundamenta calculele de dobanda pornind de la proiectiile de viitor, iar BNR incurajeaza aceasta tendinta. "Faptul ca in acest an inflatia se va ridica la 7,5%, 7,8 sau chiar 8% nu se va datora cresterii preturilor din perioada august - decembrie, ci din intervalul ianuarie - august, cand am avut influente peste asteptari din preturi administrate, pretul petrolului si inundatii", a explicat guvernatorul BNR.
In opinia lui Isarescu, "santajul" bancilor prin reducerea dobanzilor platite pentru resursele atrase de la populatie nu va mai functiona, o serie de institutii de credit aplicand deja pentru clientii cu potential mai ridicat rate mai inalte decat cele afisate.

Favorizarea leului va ajuta BNR in masurile de politica monetara

Oficialul BNR se asteapta la o revigorare puternica a creditului in lei la scurt timp dupa introducerea normelor prudentiale privind finantarile in valuta. La mijlocul anului, aproximativ 60% dintre creditele acordate de banci firmelor si populatiei erau denominate in valuta. Isarescu sustine ca schimbarea ponderilor in favoarea leului va ajuta BNR in masurile de politica monetara pe care le adopta.
Normele prudentiale privind creditul in valuta vor fi publicate zilele acestea in Monitorul Oficial, iar plafonul privind imprumuturile in devize straine ar putea fi usor modificat, pana la cel mult de trei ori valoarea fondurilor proprii. Potrivit guvernatorului BNR, plafonul de 300% permite inca dezvoltarea creditului in valuta, avand in vedere media din sistemul bancar, dar unele banci vor fi nevoite sa opreasca acest tip de finantari. Din datele financiare pentru primul semestru, dintre primele cinci banci in functie de soldul creditelor neguvernamentale, doar o singura banca, BCR, mai poate acorda credite in valuta, in cazul stabilirii unui plafon de 300% din fondurile proprii. Cu toate acestea, in opinia guvernatorului, ceva mai mult de jumatate din banci isi vor permite sa acorde in continuare finantari in valuta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri