Actionarii ATEbank au decis sa nu ia dividende din profitul realizat in 2008, de peste 3 milioane lei, care va trece in rezervele bancii, si inlocuirea lui Panayotis Varangis de catre Anastasios Papanikolaou ca membru in CA al bancii, a spus directorul general al ATE, Sergiu Manea.
"Panayotis Varangis a demisionat din functia de membru al Consiliului de Administratie al ATEbank, deoarece a fost insarcinat la Banca Mondiala. In locul sau a fost numit Anastasios Papanikolaou. De asemenea, Teodor Dragan, penttru care exista propunerea de schimbare, a ramas membru in CA", a precizat Sergiu-Ioan Manea, citat de NewsIn.

Consiliul de Administratie al bancii mai este format din Dimitrios Miliakos – presedinte, si membrii Epameinondas Papanikolaou, Konstantinos Christou, Sergiu Manea si Alina Pascu.

Din conducerea executiva a ATEbank fac parte directorul general Sergiu Manea si adjunctii Epameninondas Papanikolaou si Alina Pascu.

Manea a mai precizat ca ATE va pastra profitul realizat anul trecut, care va trece in rezervele bancii "pentru sustinerea in continuare a activitatii". Profitul net realizat in 2008 s-a ridicat la 3,37 milioane lei, iar cel de repartizat la dispozitia AGA a fost de 3,17 milioane lei.

De asemenea, planul de afaceri si cel de investitii pe 2009 au fost aprobate in forma anuntata anterior de catre banca.

Astfel, ATEbank Romania estimeaza ca isi va tripla profitul brut in acest an fata de 2008, pana la 12 milioane lei, in conditiile unor venituri in crestere cu 16,5% si unor cheltuieli mai mari cu 10%, se arata in planul de afaceri al bancii pe 2009.

La finalul lui 2008, ATEbank Romania a inregistrat un profit brut de 4,13 milioane lei.

Totodata, conform planului de afaceri pe 2009, banca estimeaza venituri totale de 134,6 milioane lei si cheltuieli de 122,6 milioane lei, in conditiile in care, in 2008, ATEbank a inregistrat venituri totale de 115,6 milioane lei si cheltuieli de 111,4 milioane lei.

Volumul de credite pe segmentul de retail urmeaza sa avanseze cu aproximativ 5 milioane euro (21,5 milioane lei), "pe seama disponibilitatilor atrase de la clientela si prin noile unitati operative ale bancii".

Pe de alta parte, in ceea ce priveste imprumuturile acordate companiilor, banca vrea sa isi mentina volumul de credite, iar "pe masura ce se vor inregistra rambursari se vor acorda si alte noi credite". In 2008, portofoliul de credite a ajuns la 599,7 milioane lei.

Banca isi mai propune o crestere cu 15 milioane euro (64,5 milioane lei) a depozitelor atrase de la clienti, dupa ce in 2008 ATEbank a atras depozite de 196,9 milioane lei.

"Cresterea are in vedere faptul ca in 2008 au fost infiintate 13 noi unitati operative care au inceput sa isi consolideze portofoliul de clienti, iar in 2009 se vor infiinta alte 7 noi unitati operative care vor primi, la randul lor, indicatori de performanta, inclusiv pentru nivelul de depozite atrase de la clientela", se arata in planul de afaceri.

Pentru 2009, subisidiara din Romania vrea sa externalizeze catre banca-mama din Grecia credite in valoare de 20 milioane euro (86 milioane lei), in conditiile in care externalizarile de imprumuturi pana la finalul lui 2008 s-au ridicat la 131,2 milioane euro.

ATEbank Romania va deschide in acest an 7 noi unitati, pentru care lucrarile de investitii au inceput inca din 2008, dupa ce, la finalul anului trecut, banca ajunsese la 25 de unitati.

"Pentru anul 2009 nu se are in vedere deschiderea altor unitati operative (decat cele pentru care investitiile au inceput anul trecut, n.r.), date fiind conditiile de criza economica si financiara", se mai arata in planul de afaceri.

Salariile angajatilor ATEbank vor stagna in 2009, insa cheltuielile cu salariile vor creste ca urmare a angajarilor de personal in noile unitati ale bancii. Totodata, "se va continua politica de reducere a posturilor din sectorul administrativ gospodaresc, atat la nivelul centralei, cat si la nivelul unitatilor operative ale bancii", se mai arata in planul de afaceri al bancii.

In 2009, banca va beneficia de imprumut de la actionarul sau, International Finance Corporation (IFC), in valoare de 43 milioane lei, semnat in 2008.

In februarie anul trecut, actionarii ATEbank Romania au aprobat majorarea capitalului social printr-o subscriere in valoare de 20,47 milioane lei de catre International Finance Corporation (IFC), institutie din grupul Bancii Mondiale. Astfel, IFC a devenit actionar al ATEbank Romania cu o participatie de 15%.

La finalul lui 2008, banca greceasca Agricultural Bank of Greece detinea 74,12% din actiunile bancii din Romania, restul de 25,88% din actiuni fiind detinute de IFC (15%), Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM (7,36%) si alti participanti minoritari.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri