Seful AIG Life vrea un pilon II la contributiile la asigurarile de sanatate

Reformarea sistemului public de sanatate ar trebui facuta prin redirectionarea a 2% din contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) catre fonduri private de sanatate, asa cum s-a intamplat prin sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II), a declarat directorul general al AIG Life, citat de NewsIn.
Ministerul Sanatatii anuntase la incerputul lunii martie ca vrea sa majoreze contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) la 6 - 6,5% din salariul brut in 2009, de la 5,5 - 5,2% cat este in prezent, masura care va aduce la bugetul CNAS un plus de 2,7 miliarde lei.

"Totul trebuie sa inceapa de la definirea acelui pachet minim. In acest fel se introduce si competitia intre furnizorii de servicii", a spus directorul general al AIG Life, Theodor Alexandrescu.

El a adaugat ca in prezent "exista o coplata in sistemul public de sanatate", insa lipseste calitatea serviciilor medicale.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Aurel Nechita, declarase in martie ca Legea asigurarilor private de sanatate va fi finalizata pana in iulie-august si va defini mai bine pachetul general de servicii, astfel incat sa se stie ce anume va plati Casa Nationala de Sanatate si care vor fi serviciile complementare.

In sistemul de pensii, 2% din contributiile la asigurarile sociale de stat sunt in prezent virate unor fonduri de pensii obligatorii - asa numitul pilon II de pensii, dupa definitiile introduse de Banca Mondiala.

Potrivit legii pensiilor private obligatorii, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la acest sistem ar urma sa creasca anual cu 0,5%, pana la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani.
Insa pentru acest an, guvernul a blocat contributia la 2% din salariul brut.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri