Aproximativ 80-90% din clientii care au returnat bunurile catre firmele de leasing sunt actionati in judecata pentru recuperarea pierderilor suportate, ca urmare a neexecutarii obligatiilor asumate prin contract, a declarat avocatul Madalina Hagima, citat de NewsIn.
"Este vorba despre pierderi care constau in diferenta dintre valoarea de piata a masinii, valoarea ratelor restante, precum si alte taxe si costuri aferente", a spus Madalina Hagima, managing partener la casa de avocatura Ciurtin, Brasoveanu si Asociatii.

Ea a explicat ca, in majoritatea cazurilor, prin semnarea contractelor de leasing utilizatorul se obliga ca, in caz de reziliere din culpa sa, sa achite finantatorului toate facturile scadente si neachitate si ratele pana la sfarsitul contractului de leasing, inlcusiv valoarea rezidiuala.

"Asadar, returnarea bunului ar trebui privita ca ultima solutie pentru opitimizarea costurilor utilizatorilor, mijloacele cele mai avantajoase fiind renegocierea contractului cu finantatorul prin rescadentarea platilor si reesalonarea datoriilor existente sau, in cel mai bun caz, cesiunea contractului catre un alt utilizator", a explicat Hagima.

Astfel, simpla varianta a aducerii bunului in curtea finantatorului nu reprezinta si stingerea obligatiilor utilizatorului din contractul de leasing.

"Aici se creeaza confuzia. Utilizatorul nu a inchiriat un bun, ci a apelat la o modalitate de finantare a bunului pe care, in cele mai multe cazuri s-a si obligat, inca de la inceput, sa il achizitoneze la sfasitul contractului. Astfel, utilizatorii cred ca au un bun, au platit folosinta lui pentru o anume perioada, si ca returnandu-l, sunt eliberati de orice obligatie. Juiridic, lucrurile insa nu sunt deloc atat de simple", a mai spus ea.

Mai mult, reposesia bunului genereaza costuri suplimentare pe care tot clientul, in final, le va suporta.

Potrivit avocatului, majoritatea contractelor de leasing prevad ca, in caz de reziliere ori de incetare a platii ratelor, se activeaza o indemnizatie de reziliere egala cu valoarea tuturor ratelor si valoarea reziduala pana la finalul contractului de leasing, ceea ce inseamna ca in final utilizatorul va suporta intreaga finantare.

"Important de inteles este ca societatile de leasing financiar nu sunt furnizori de bunuri, ci sunt societati care vand servicii financiare, asadar prioritatea consta in recupererarea banilor finantati si nu a bunurilor", a subliniat Hagima.

"In cele din urma, utilizatorul risca, prin incetarea contractului in acest mod, sa ramana si fara masina, si fara bani", a mai spus avocatul.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Setari Cookie-uri