Piata bursiera a inceput saptamana asa cum a incheiat-o pe cea precedenta, cu cele cinci societati financiare pe primul loc in preferintele jucatorilor si cu aprecierea preturilor majoritatii actiunilor. Lichiditatea in crestere insa a dus la o valoare totala a transferurilor de zile mari, fiind de peste 35,5 milioane de lei, echivalentul a 10,1 milioane euro.
Mai mult de jumatate din acest rulaj a fost realizat in urma tranzactiilor cu titlurile SIF, acestea insumand aproximativ 24,5 milioane de lei. Mentinerea pietei pe trend-ul ascendent, inceput dupa 29 august, s-a reflectat in indicii bursieri, astfel ca indicatorul celor mai performante titluri, BET, a inchis sedinta in urcare cu 0,9%, iar cel al intregii piete, BET-C, cu 0,8%. Indicele SIF-urilor, BET-FI, a castigat cel mai mult, 1,3%.

Evolutia pozitiva a pietei se datoreaza investitiilor noi efectuate la Bursa, atat de catre straini, cat si de catre romani, declara brokerii.

Scaderea dobanzilor la depozitele bancare ii determina pe romani sa investeasca pe piata de capital, afirma Iordan Butuc, analist la societatea de brokeraj World Rom Securities. Oamenii au vazut ca jucand la Bursa pot castiga din dividende, mai ales daca au facut plasamente in SIF-uri, fapt ce a redus din retinerea manifestata fata de aceasta piata. Ei sunt motivati, asadar, de criterii economice si nu prea mai tin cont de cele politice, spune specialistul. Acest fapt s-a vazut in cazul Rompetrol. Desi conducerea companiei este anchetata, actiunile tranzactionate la Bursa au scazut o data, dupa care si-au revenit, a remarcat Iordan Butuc.

Cel mai tranzactionat titlu a fost, din nou, SIF 5 Oltenia. Schimburile efectuate au implicat 4,3 milioane de actiuni, cu un rulaj de 7,7 milioane lei. Pretul unei actiuni a urcat cu 0,5%, pana la 1,7600 lei. SIF 2 Moldova a concurat SIF 5, astfel ca tranzactiile au insumat 2,2 milioane de actiuni, la valoarea totala de 6,6 milioane lei. Cotatia acestor titluri a atins 1,4900 lei/actiune, cu 1,3% mai mult fata de sesiunea bursiera precedenta. SIF 1 Banat-Crisana a facut obiectul unor transferuri cu 2,4 milioane de titluri, cu un rulaj de 4,1 milioane lei. Pretul unei actiuni a urcat cu 0,6%, pana la 1,6400 lei. Cel mai mult s-au apreciat actiunile SIF 3 Transilvania, cu 2,4%, pana la 1,6700 lei/actiune.

Volumul tranzactionat a fost de 1,4 milioane actiuni, iar rulajul de 2,3 milioane lei. Si schimburile cu actiunile SIF 4 Muntenia s-au efectuat pe volum ridicat, de 3,2 milioane titluri, la valoarea totala de 3,8 milioane lei. O actiune s-a apreciat cu 1,6%, ajungand la 1,2000 lei.


Brokerii cred ca preturile actiunilor vor creste si in zilele urmatoare


Titlurile petroliere au inregistrat, in medie, o crestere de 1%. Actiunile Petrom au ajuns la pretul de 0,4750 lei/ actiune, cu 1,2% mai mult fata de sedinta de vinerea trecuta. Schimburile cu titlurile SNP au insumat 3 milioane lei, fiind transferate 6,4 milioane actiuni.

Rompetrol Rafinare a inregistrat, la randul sau, o crestere de 1,1%. Pretul unei actiuni a inchis la 0,1010 lei/actiune, in conditiile in care s-au efectuat schimburi cu 16,2 milioane actiuni, cu un rulaj de 1,6 milioane. Analistul de la World Rom Securities precizeaza ca titlurile SNP se apreciaza, pe fondul eforturilor companiei de a creste profitabilitatea acesteia, iar RRC, in ciuda riscului politic ce-l prezinta, are o evolutie pozitiv, actiunile fiind profitabile.

Titlurile bancare au adus, de asemenea, castiguri jucatorilor. Cotatia actiunilor TLV a urcat cu 1,6%, pana la 0,930 lei/actiune. Titlurile BRD au ramas la pretul din sedinta anterioara, de 11,9000 lei/actiune.

Aceste actiuni sunt scumpe, insa BRD este cea mai rentabila banca de pe piata, precizeaza Iordan Butuc. Analistul este de parere ca si in zilele urmatoare cotatiile majoritatii actiunilor vor continua sa creasca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri