Daca Banca Nationala a Romaniei(BNR) ar scade la 10% reverva minima obligatorie la pasivele in lei ale bancilor de la 18% in prezent bancile ar avea mai multi bani pentru a acorda imprumuturi, a declarat Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania.
Directorul general al bancii considera stringenta nevoia de lichiditate in moneda nationala pe piata bancara, iar BNR are aceasta functie de a furniza aceasta lichiditate menita sa permita apropierea dobanzilor interbancare de nivelul celei de politica monetara aflata la nivelul de 10% pe an.

"Bancile sunt obligate la aceasta data sa ofere tot credite in valuta, deoarece diferentele dintre dobanzile la imprumuturile in lei si cele in euro este inca foarte mare, in favoarea celor in euro", spune Diosi, care a adaugat ca aceasta este si cauza pentru care unele companii cer trasformarea creditelor din lei in valuta.

In acelasi timp, Diosi a mentionat ca operatiunuile de tip repo prin care BNR-ul injecteaza lichiditate in piata avand ca garantii titlurile de stat nu sunt o solutie pentru relansarea creditarii in lei. El a dat ca exemplu cazul SUA, unde bancile care au primit ajutoare de stat au reinvestit banii in bonduri, asa incat banii nu s-au indreptat spre creditare.

Totodata, banca centrala trebuie sa protejeze moneda nationala, mai ales in conditiile in care dispune de imprumutul de la FMI, dar sa aiba in vedere si nivelul inflatiei.

„ Daca BNR nu proteja leul si nu avea grija de nivelul inflatiei, eocnomia ar fi fost intr-o situatie critica. Aceste lucuri le-au facut, rest nu pot decat sa sfatuiasca si ar face foarte mult sens sa scada nivelul rezervelor minime obligatorii la lei la 10%”, spune Diosi.


Insa nivelul optim de curs este considerat de direcotrul subsidiarei romanesti OTP Bank a fi 4,1-4,2 lei/euro, acest nivel ar tine in frrau inflatia si nu ar aduce prejudicii exportatorilor, mai ales in conditiile in care volumul afacerii acestora a scazut dramatic in ultima vreme.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Laszlo Diosi, OTP Bank Romania, inlocuit dupa 11 ani in functia de CEO