Bancherii sunt nevoiti sa reia creditarea dupa ce sistemul bancar a inregistrat pierdere in primele doua luni din 2009, iar doua dintre cele mai mari banci au raportat deja scaderi dramatice ale profitului in primul trimestru: UniCredit Tiriac Bank a anuntat astazi ajustarea dobanzilor, tendinta inceputa de alte banci mari, Banca Transilvania si Raiffeisen Bank.
UniCredit Tiriac Bank a redus incepand de luni, 4 mai, nivelul dobanzilor pentru creditele destinate clientilor persoane fizice, cu pana la 3 puncte procentuale, simplificand totodata si formula de calcul al dobanzii.

Formula de calcul a dobanzii pentru produsele de creditare solicitate incepand din data de 4 mai 2009 de catre clientii persoane fizice este in prezent formata din nivelul EURIBOR/ LIBOR/ RBOR la sase luni, la care se adauga o marja a bancii care sa acopere riscurile de credit asumate prin acordarea finantarii.

Clientii care au deja un credit pe vechea formula vor beneficia de scaderea dobanzii ca efect a reducerii costului riscului de tara (CDS). Rata dobanzii se revizuieste bianual, la 30 iunie si 31 decembrie.

"Una dintre prioritatile noastre este continuarea creditarii. Consider ca scaderea dobanzilor cuplata cu o serie de masuri de eficientizare a serviciilor pentru clienti va contribui la revigorarea cererii. Simplificarea structurii de calcul al dobanzii vine tot ca urmare a solicitarilor clientilor nostri", spune Zoltan Major, vicepresedinte al UniCredit Tiriac Bank responsabil de Divizia Retail.

Astfel, pentru a face mai accesibila modalitatea de calcul, au fost eliminate componentele MRR (costul care rezulta din aplicarea mecanismului de rezerva minima obligatorie) si CDS – utilizate anterior de banca in formula dobanzii imprumuturilor.

In paralel cu acordarea de credite, UniCredit Tiriac Bank ofera posibilitatea restructurarii imprumuturilor acordate anterior prin reesalonarea ratelor in mod gratuit (prelungirea perioadei de creditare cu diminuarea sumei lunare de plata), schimbarea valutei creditului pentru care se percepe un comision de 1% din valoarea creditului si acordarea unei perioade de gratie de pana la 6 luni, timp in care se plateste doar dobanda.

Dupa ce Banca Transilvania a redus dobanzile la creditele in lei pentru clientii individuali cu unul-doua puncte procentuale, ajungand astfel la niveluri de 15%-15,5% pe an, un alt jucator din Top 5, Raiffeisen Bank, a scazut luna trecuta costurile pentru creditele noi, acordate persoanelor fizice.

Banca Transilvania a redus, recent, cu pana la 2 puncte procentuale dobanzile la creditele in lei, directorul general al bancii, Robert Rekkers, adaugand ca se asteapta la o ajustare similara pentru intreaga piata.

Si GarantiBank, o banca de talie mica de pe piata locala, a anuntat ca reduce cu pana la trei puncte procentuale dobanzile la mai multe tipuri de credite acordate populatiei in lei, euro, dolari si franci elvetieni, cu scopul de a sustine nevoia de finantare a clientilor sai.

De asemenea, Banca Romaneasca a scazut recent dobanzile percepute la creditele ipotecare si imobiliare in euro, dolari, franci elvetieni si yeni japonezi, dar a majorat dobanzile la creditele in lei, ajustandu-le in conformitate cu evolutia indicilor de referinta ROBOR, EURIBOR, LIBOR.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri