La finalul lui 2010, dobanda cheie s-ar putea situa la 7,5% pe an, pentru ca pana la sfarsitul lui 2011 banca centrala sa scada dobanda de politica monetara la 6,75% pe an, sustine Anghel, citat de NewsIn.

Totodata, inflatia ar putea atinge un nivel de 5,4% la finalul acestui an, semnificativ peste limita superioara a intervalului 2,5-4,5% avut in vedere de Banca Nationala a Romaniei (BNR), care tinteste o inflatie de 3,5% pe an pentru finalul lui 2009.

"Pentru a ajunge la 4,5%, ar trebui sa avem o inflatie lunara de 0,2%, iar probabilitatea ca acest lucru sa se inample nu este foarte mare", a spus Anghel.

In acelasi timp, cursul de schimb de la finalul lui decembrie 2009 s-ar putea situa la 4,30 lei/euro, iar la sfarsitul lui 2010, la 4,20 lei/euro. In 2011, leul s-ar putea aprecia pana la sfarsitul anului la 3,90 lei/euro, se mai arata in analiza macroeconomica trimestriala a BCR.

In martie, rata anuala a inflatiei a scazut mai putin decat estimau analistii, pana la 6,71%, de la 6,89% in luna precedenta, mai ales ca urmare a scumpirii bunurilor nealimentare, in special a tigarilor, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).

Consiliul de Administratie al BNR se intalneste miercuri in a patra sedinta de politica monetara din 2009, in care va aproba si raportul trimestrial asupra inflatiei.

Majoritatea analistilor se asteapta ca BNR sa mentina rata dobanzii de politica monetara la nivelul actual de 10% pe an sau sa o reduca cu cel mult 0,25 puncte procentuale, la 9,75% pe an, ca semnal de contracarare a incetinirii economiei. Economistii mai anticipeaza ca BNR va continua operatiunile de ajustare a lichiditatii si va mentine nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii.