O scadere mai mare de 0,5 puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara ar fi pus presiune pe volatilitatea cursului si ar fi generat o contractie mai mare a economiei, prin efectele de avutie si bilant, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

Miercuri, consiliul de administratie al bancii centrale a decis sa coboare dobanda de politica monetara de la 10% la 9,5%.

"Riscul, daca am fi scazut cu mai mult dobanda, ar fi fost sa punem presiune pe volatilitatea cursului si sa generam o contractie mai mare a economiei, prin efectele de avutie si bilant", a explicat Popa.

El a completat ca, in continuare, bancile ar trebui sa scada presiunea asupra dobanzilor la depozite si, ulterior, sa reia creditarea, cu precizarea ca bancile isi decid singure strategia in aceasta privinta.

Viceguvernatorul a precizat ca decizia de eliminare a rezervelor minime obligatorii pentru finantarile in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani incurajeaza trecerea de la datorii pe termen scurt la datorii pe termen lung si a adaugat ca o tendinta clara in acest sens ar trebui sa se observe in datele de la sfarsitul lunii mai "sau chiar putin mai tarziu".

"Deocamdata, nu se observa o tendinta clara de trecere a bancilor dinspre linii de finantare pe termen scurt spre linii pe termen lung, insa aceasta ar trebui sa inceapa sa se observe la sfarsitul lui mai sau chiar putin mai tarziu, in conditiile in care cea mai mare parte a finatarilor este de la bancile-mama, nu de pe pietele externe. Probabil ca se desfasoara un proces de negociere intre banci si actionari", a mai spus Popa.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si