Piata bursiera continua sa fie stimulata de fonduri straine, fapt dovedit de volumele mari de actiuni transferate si de rapiditatea cu care cresc cotatiile acestora, sustin agentii de tranzactii. Sunt fonduri straine speculative care se misca foarte rapid, este de parere un broker care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Dupa modul in care se fac achizitiile de titluri, inclin sa cred ca este vorba despre aceiasi jucatori, care au mai activat pe piata, a adaugat el.
Aceste fonduri manifesta un interes deosebit pentru actiunile Rompetrol si SIF-uri, de aproximativ doua zile titlurile RRC si SIF 5 Oltenia fiind cele mai tranzactionate. Existenta fondurilor straine in piata, in acest moment, este un fapt evident si pentru Florin Catinas, broker la societatea WBS Romania. Banuiesc ca sunt mai multe fonduri straine care cumpara, in special, actiuni Rompetrol si SIF-uri. Motivele pentru care strainii achizitioneaza actiuni RRC tin de aspectul profitabilitatii acestora si de rezultatele financiare foarte bune raportate de companie, opineaza brokerul.

Ieri, schimburile cu titluri RRC, in numar de 42,1 milioane, au insumat 4,5 milioane de lei. Cotatia a urcat cu 0,9%, pana la 0,1070 lei/actiune.

Titlurile Petrom au continuat sa scada si ieri, cu 0,6%, astfel ca, la finalul sedintei, o actiune SNP avea pretul de 0,4710 lei. Potrivit brokerului de la WBS Romania, pretul acestor actiuni se apropie de cel mai mic inregistrat in luna iulie, luna in care a avut loc un val de cresteri pe piata bursiera, aceasta fiind animata chiar de Petrom. Este clar ca cineva vinde actiuni SNP, probabil un fond strain, care a achizitionat titluri in urma cu un an, afirma Catinas.

Cotatiile titlurilor bancare au fost in crestere, o apreciere mai mare inregistrand-o actiunile Bancii Transilvania, de 3,1%. Pretul unui titlu TLV a ajuns la 0,9750 lei, in conditiile in care s-au tranzactionat 2,9 milioane de actiuni, la valoarea totala de 2,8 milioane lei.

Avand in vedere evolutia titlurilor anul trecut, acestea au toate sansele sa ajunga la un pret de pana la 1,5000 lei/actiune, este de parere Florin Catinas, adaugand ca profitul net pe actiune, in 2004, a fost de 500 lei.

La randul lor, titlurile BRD au crescut cu 0,8%, inchizand sedinta la 12,1000 lei/actiune. Volumul tranzactionat a fost de 244.000 actiuni, cu un rulaj de 2,9 milioane lei. Un pachet de 673.000 actiuni, la valoarea totala de 8 milioane lei, a fost transferat prin intermediul a doua tranzactii speciale, la pretul de 12,0000 lei/actiune.

Cresterea cotatiilor actiunilor RRC si a celor bancare a urcat indicele BET cu 1,3%, in timp ce indicatorul intregii piete BET-C, s-a apreciat cu doar 0,8%. BET-FI a crescut cu 1,4%, toate cele cinci societati financiare inchizand la variatii pozitive. SIF 5 Oltenia a fost, iarasi, cel mai transferat titlu SIF, cu schimburi de 2,4 milioane actiuni, la valoarea de 4,4 milioane lei. Pretul unei actiuni a ajuns la 1,7900 lei, cu 1,1% mai mare fata de cel din sesiunea anterioara. Tranzactiile cu actiuni SIF 2 Moldova au insumat 4 milioane lei, iar cotatia a fost in avans cu 1,3%, adica 1,5200 lei/actiune. cel mai mult s-au apreciat titlurile SIF 1 Banat-Crisana, cu 1,8%, pana la 1,6700 lei/actiune.

Valoarea totala a transferurilor perfectate, ieri, a ajuns la 40,3 milioane lei, echivalentul a 11,5 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri