Consiliul Legislativ, arhiva legislativa a parlamentului, considera ca propunerea de “garantare a inflatiei” schimba intreaga constructie legala in domeniul pensiilor private fiind totodata nerealista si incompatibila cu sistemul actual de pensii private.

„Cu privire la oportunitatea modificarii propuse, Consiliul Legislativ nu are abilitarea legala de a se pronunta, dar este evident ca aceasta modifica intreaga constructie legala in acest domeniu. Astfel, in cadrul sistemului de pensii reglementat de Legea nr. 411/2004 exista deja instituita garantarea unui anumit nivel al randamentului contributiilor unui participant”, se mentioneaza ina celasi comunicat.

Astfel, sistemul garanteaza doar contributiile, din care se scad comisioanele de administrare.

Pe de alta parte, in comunicatul institutiei se precizeaza ca potrivit art. 8 din Legea nr. 411/2004, un fond de pensii nu poate fi declarat in stare de faliment. Totodata, la art. 23 se stabileste obligatia administratorilor de investire prudentiala a activelor fondurilor de pensii administrate privat, iar la art. 25 sunt stabilite investitiile ce pot fi efectuate de catre administratori.

„Apreciem ca garantiile oferite de actuala reglementare sunt adaptate sistemului de pensii private pentru care s-a optat. In aceste conditii, fara a ne pronunta asupra aspectelor de oportunitate, care, potrivit legii, nu intra in competenta Consiliului Legislativ, garantarea unei pensii private peste valoarea contributiilor platite, actualizata cu rata inflatiei pe o perioada intinsa pe 20-30 de ani, pare nerealista si incompatibila cu sistemul actual de pensii private”, spune consiliul potrivit APAPR.

De asemenea, initiative asemanatoare, care includeau aceasta propunere de „garantare a randemntelor cu inflatia” in Pilonul II de pensii private obligatorii au fost deja respinse definitiv, de trei ori in ultimele 9 luni, de catre doua legislaturi diferite.

Ultima data, o asemenea initiativa a fost respinsa definitiv pe data de 3 martie 2009, cu unanimitate de voturi, specifica APAPR.

Iata detaliile si circuitul legislativ al acelei propuneri:
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=9355

Iata si stenograma sedintei Camerei Deputatilor din 3 martie 2009:
http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=6594&idm=23,27


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri