BNR nu ar fi putut lasa cursul de schimb sa fluctueze influentat de evolutia pietei, in conditiile in care Romania avea un gol de finantare care ar fi putut deprecia leul si mai puternic, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Acele rapoarte (care prezentau un gol de finantare foarte mare pentru Romania n.r.) nu erau chiar deplasate. Noi, ca banca centrala, avem cu siguranta datoria de a apara leul, dar, pe un gol de finantare, o oferta si o cerere de valuta care nu este acoperita, pot duce cursul oriunde. Cum sa lasam cursul sa il duca piata cand ai gol de finantare? In momentul in care incepea degringolada, nimeni nu mai stia unde se mai opreste", a explicat Isarescu.

El a precizat ca opiniile care sugerau ca banca centrala greseste prin interventii "jucau chiar pe acest lucru".

"Rolul rezervei, aplicat de banca centrala, nu este sa stea intr-un prepeleac si sa vada cum se duc de rapa dezechilibrele si indicatorii macro pentru ca s-au facut greseli", a mai spus guvernatorul, potrivit NewsIn.

Isarescu a reamintit totodata ca "leul si-a facut datoria" in reducerea deficitului extern al Romaniei.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a mai spus ca golul de finantare estimat de diferite rapoarte anterior acordului cu Fondul Monetar International (FMI) era mult mai ridicat decat cel real si, dupa incheierea acordului, investitorii privati au decis sa pastreze respectivii bani in Romania pe fondul imbunatatirii sentimentului fata de tara si a cresterii credibilitatii.

"Cand s-a incheiat acordul, golul acela de finantare al sectorului privat s-a evaluat la 7-14 miliarde, dar e facut din zeci, sute, mii de decizii ale investitorilor privati, care vor sau nu sa introduca bani in Romania si fiecare are judecata lui. Observati cat de multi s-au razgandit dupa ce s-a incheiat acordul? Ban la ban trage si asa mai departe", a mai spus guvernatorul.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Curs valutar BNR astazi, 9 mai: leul se depreciaza din nou