Dobanzile vor scadea cand unele banci nu vor mai avea nevoie de bani, poate o luna, poate doua, iar la finalul acestui an dobanzile la lei vor fi undeva la 12% pe an a spus presedintele executiv al bancii, Dominic Bruynseels.
BCR nu a vandut pana in prezent nicio cladire din garantiile clientilor la credite si ofera o perioada de gratie de pana la 12 luni la creditele restructurate, potrivit lui Dominic Bruynseels.

"Sper sa nu fie nevoie sa vindem nici in perioada urmatoare, dar evolutia creditelor neperformante depinde de cresterea somajului, pe care il estimam la 7,7%, si de evolutia salariilor Nu ar fi insa un moment bun sa vindem", a spus presedintele executiv, citat de NewsIn.

El a mentionat ca, in cazul in care clientii care au contractat credite sunt concediati, BCR discuta cu fiecare client in parte pentru restructurarea respectivului credit si, in acest sens, poate oferi o perioada de gratie de pana la 12 luni.

"Avem un volum mai mare de credite neperformante pe creditele mai vechi decat pe cele noi, dupa ce o parte din activitatea de creditare a fost centralizata", a mai spus Bruynseels, care a adaugat ca BCR a inregistrat, de asemenea, mai multe credite neperformante pe segmentul de retail decat pe cel corporativ si, totodata, pe segmentul creditelor negarantate fata de cele garantate.

Pe de alta parte, Bruynseels considera ca dobanzile vor scadea in scurt timp si sustine ca dobanzile din piata sunt mentinute la un nivel ridicat doar de cateva banci.

"Dobanzile vor scadea cand unele banci nu vor mai avea nevoie de bani, poate o luna, poate doua. La finalul acestui an cred ca dobanzile la lei vor fi undeva la 12% pe an", a mai spus presedintele executiv al BCR.

Cat priveste reluarea creditarii, Bruynseels a adaugat ca "in primul rand e nevoie de credibilitate".

"Nu cred ca 1-2 puncte in scadere la dobanzi vor modifica cererea, ci poate 5-6 puncte procentuale", a mai spus Bruynseels si a precizat ca imprumuturile corporative ar putea creste, "in functie de investitiile guvernului in infrastructura".

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a coborat rata dobanzii cheie de la 10% la 9,50% pe an, la ultima sedinta de politica monetara, din 6 mai. Presedintele executiv al BCR a mai spus ca aproximativ 5% din portofoliul de credite al bancii a fost eternalizat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri