"Potrivit proiectiei noastre, vom atinge pragul de rentabilitate in trimestrul III si apoi vom face profit. Pe intreg anul insa, nu estimam profit. Am putea spune ca vom avea pierderi de 5-6 milioane euro la sfarsitul anului, asa ca o parte din pierderi le-am realizat deja", a spus Asmus Rotne, directorul general adjunct al bancii.

In primele trei luni ale anului trecut, banca inregistrase un profit de 470.250 euro.

Activele totale gestionate de ProCredit Bank Romania la sfarsitul lunii martie erau de 283 milioane euro, cu 3,4% mai mici decat cele de 293 milioane euro pe care le administra la finalul lui 2008, "diferentele venind mai ales din rata cursului de schimb valutar", in conditiile in care daca ar fi echivalate in lei, acestea ar reflecta o crestere de 3%.

Situatia creditelor acordate de ProCredit Bank

Totodata, la sfarsitul primelor trei luni din 2009, banca a ajuns la un sold al creditelor acordate de 205 milioane euro, comparativ cu un volum de 217 milioane euro inregistrat la finalul anului trecut.

"Portofoliul de credite a fost pe primul trimestru aproximativ stabil, insa, daca excludem deprecierea leului, volumul portofoliului de credite a scazut cu aproximativ 1 milion euro lunar, comparativ cu sfarsitul lui 2008", a precizat Rotne.

"Economia Romaniei s-a deteriorat in mod foarte rapid, exact in sectoarele care reprezentau motorul economiei: tranzactiile imobiliare, in parte speculative, creditul de consum si exportul", a explicat directorul adjunct al ProCredit Bank.

El a mentionat ca ProCredit Bank are o expunere de aproximativ 2% in sectorul imobiliarelor si de 20% pe cel al agriculturii.
Suma medie contractata printr-un imprumut al ProCredit este de 5.000 de euro, cu scadenta de pana la 15 ani, sustine Rotne, iar majoritatea companiilor folosesc banii pentru achizitia de echipamente sau materie prima.

Pe de alta parte, banca si-a dublat in ultimul an volumul creditelor in executare silita, la 1,5 milioane euro, in timp ce creditele neperformante au ajuns la 3,2% (un plus de 1,75% fata de finalul lui 2008) din portofoliul total de imprumuturi.

In acest sens, ProCredit Bank avea credite in restructurare de 3,8 milioane euro, la finalul primului trimestru al acestui an, aproximativ 1,85% din portofoliul bancii.

"Solutiile difera. Poate fi vorba de prelungirea maturitatii creditului, pe care o facem daca respectivul client isi poate permite sa plateasca rata, dar nu poate la acelasi nivel ca inainte. In alte cazuri, in schimb, discutam cu clientul si il convingem sa isi vanda unele active, cum ar fi terenuri din afara Bucurestiului, pe care le tinea pentru speculatii", a spus Rotne.

Directorul general adjunct al bancii a mentionat ca se asteapta ca la finalul lui 2009 volumul creditelor restructurate sa ajunga la cel putin 5% din volumul total al imprumuturilor acordate de banca.

El sustine, insa, ca procentul de credite neperformante inregistrate de ProCredit, comparativ cu restul sectorului bancar, "este unul bun, pe fondul clientilor vizati de banca", asteptand ca cifra sa creasca, insa nu sa se dubleze pe intregul sistem din tara.

Totusi, depozitele atrase de ProCredit Bank pana la finalul lunii martie 2009 au ajuns la 160 milioane euro, pastrand aproximativ aceeasi valoare atinsa in luna decembrie 2008, depozitele la termen ale populatiei fiind in crestere.

"Pe partea de depozite am crescut foarte bine, nu neaparat pe segmentul companiilor, cat pe partea de retail, unde am atras foarte multi clienti noi. Astfel, cea mai mare parte din credite e finantata din depozite, dar folosim ca sursa de finantare si institutiile financiare internationale", a precizat Rotne.

El a mai spus ca se asteapta la o scadere a dobanzilor in perioada urmatoare, insa in prima faza pe partea de economisire.
Provizioanele constituite de banca au crescut semnificativ in ultima perioada, pana la aproximativ 2 milioane euro pe contul de profit si pierdere si pana la 9,5 milioane euro pe bilantul contabil.

"Pierderea din primul trimestru a fost generata in principal de cheltuielile cu provizioanele, care au crescut ca urmare a creditelor neperfomante. Insa, in prezent, avem o acoperire a creditelor neperformante in proportie de 110% prin provizioane", sustine Rotne.

ProCredit a inghetat salariile angajatilor si nu isi mai extinde reteaua in 2009

ProCredit Bank a deschis anul acesta trei noi unitati si a ajuns in prezent la o retea de 43 de unitati, a mai spus Rotne, precizand ca e foarte probabil ca banca sa nu mai deschida alte sucursale sau agentii in 2009.

Totodata, ProCredit Bank a inghetat, pentru moment, salariile angajatilor si isi renegociaza contractele de chirie, pentru a-si reduce cheltuielile, a mai spus directorul general adjunct al bancii.

Pe de alta parte, rata solvabilitatii ProCredit Bank, ce reflecta capacitatea de a-si achita datoriile pe termen lung, se situeaza in prezent la 14,39%, potrivit datelor furnizate de banca.

Capitalul social al bancii este in prezent de 20 milioane euro, dupa dublarea efectuata in primavara trecuta. La aceasta data, banca are in Roamania are 105.000 clienti, din care aproximativ 35.000 sunt clienti de credite, potrivit datelor furnizate de banca.

In Romania, ProCredit Bank a fost infiintata in 2002, ca parteneriat intre BERD, IFC - membru al grupului Bancii Mondiale, Commerzbank, KfW, ProCredit Holding (companie germana de investitii) si IPC.