BNR poate impune recapitalizari bancilor sau schimbari de actionariat in caz de nevoie, dar nu se intrevede un risc sistemic, a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.
"Nu se intrevad riscuri sistemice. Daca va fi nevoie se vor lua masuri de la caz la caz, prin recapitalizari obligatorii si/sau schimbari de actionariat. Aceste interventii nu se vor face in niciun caz din bani publici", a spus Lazea, precizand ca a facut declaratiile in nume propriu si nu reprezinta pozitia oficiala a bancii centrale, informeaza NewsIn.

El a spus ca, in prezent, ponderea mare a detinerii straine intr-un sistem bancar este perceputa ca dezavantaj, desi in trecut era considerata un avantaj.

"Romania este pe locul 4 din 11 state central si est-europene din acest punct de vedere, dar ponderea mare a capitalului strain poate deveni un dezavantaj doar daca datoria bancara externa este foarte mare ca pondere in PIB si poate fi retrasa rapid si daca imprumutul in valuta este dominant si prezinta o probabilitate ridicata de default", a explicat Lazea.

El a continuat ca, din punctul de vedere al celor doua criterii, Romania este pe locul 7 intre cele 11 state din regiune, cu o datorie bancara externa neta de 20% din PIB, respectiv pe locul 5 ca pondere a creditelor in valuta in volumul total al imprumuturilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ce spune guvernatorul BNR despre majorarea pensiilor