Leul s-a depreciat treptat vineri, de la 4,16 la 4,18 lei/euro, in conditiile in care si valutele altor tari emergente din regiune, precum zlotul si forintul, au pierdut teren in fata euro.

Cursul de referinta afisat vineri de BNR a urcat cu 0,09%, la 4,1762 lei/euro, fata de nivelul de 4,1724 lei/euro din sedinta precedent, scrie NewsIn.

"Leul a avut o usoara depreciere fata de euro, ca urmare a tendintei regionale si cred ca a fost generata de aprecierea foarte puternica a monedei europene fata de dolar. In plus, urmeaza un weekend prelungit, in conditiile in care luni va fi vacanta bancara in Statele Unite si Marea Britanie", a declarat un dealer bancar, citat de NewsIn.

Astfel, leul s-a depreciat in prima parte a zilei de la 4,1605 la 4,1825 lei/euro, iar dupa ora 11 a recuperat terenul pierdut, revenind la cotatii apropiate de cele din deschidere. In ultima parte a zilei, insa, leul si-a reluat deprecierea, in ton cu celelalte monede emergente, iar la 16:50, bancile cumparau un euro cu 4,1750 lei si il vindeau cu 4,1830 lei.

In regiune, zlotul s-a ieftinit initial de la 4,3735 la 4,4252 zloti/euro, dupa care a revenit la nivelul din deschidere, pentru ca in a doua parte a zilei sa revina la cotatiile maxime de peste zi. Si forintul s-a depreciat initial de la 277,27 la 279,80 forinti/euro dupa care a revenit la nivelul din primele tranzactii de vineri, pentru ca pe final de zi sa isi reia, la randul sau, depreciere fata de euro.

Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat astazi de BNR marcheaza o apreciere cu peste 3 bani (1,02%) a monedei nationale, pana la 2,9938 lei/dolar, de la nivelul de ieri, de 3,0247 lei/dolar. Este pentru prima data din 7 ianuarie cand cursul de referinta leu/dolar scade sub 3 lei/dolar.

"Deprecierea dolarului fata de euro a avut la baza in special datele ceva mai bune despre zona europeana, precum imbunatatirea sentimentului investitorilor in economia Germaniei, care au fost dublate de rezultate ceva mai negative despre economia americana, precum cele legate de industria de constructii de noi locuinte, somaj si comentariile oficialilor care au spus ca situatia economica a SUA nu este inca in regula", a mai spus dealerul.

Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat treptat, de la 1,3894 la 1,4029 dolari/euro, nivel la care nu mai fusese cotat de pe la inceputul anului, iar la 16:50, ora Romaniei, euro era cotat la 1,3986 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de vineri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 5,94% pe an, in scadere fata de cel din sedinta anterioara, de 6% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 6,44% pe an, de la nivelul de joi, de 6,50% pe an.

Pe piata monetara, dobanzile pentru o zi de tip overnight se mentin la 5,50-6% pe an, in apropierea dobanzii oferite de banca centrala la facilitatea de depozit, de 5,50% pe an, ca urmare a scaderii cererii de lei, pe masura ce bancile si-au constituit rezervele minime obligatorii.

Astazi este ultima zi, din aceasta luna, de constituire a rezervelor minime obligatorii, iar de luni, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor, e de asteptat ca ratele dobanzile interbancare la depozitele overnight sa revina la 9,50-10% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri