Industria fondurilor de investitii s-a prezentat, la sfarsitul lunii august, cu o crestere a activului net de 2,6% fata de finele lunii precedente, in cazul fondurilor deschise, cresterea de activ fiind de aproape 4%.
Potrivit datelor furnizate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), comparativ cu inflatia de 5,2 cumulata de la inceputul anului, performanta medie a fondurilor deschise a fost de 9,1%, iar fata de o rata a inflatiei de 8,9 pe ultimele 12 luni, performanta medie a fondurilor deschise este aproape dubla, adica 16,14%.

Indicele IFM, care urmareste evolutia titlurilor tuturor fondurilor mutuale membre ale UNOPC, s-a apreciat, pe parcursul lunii august, cu 1,11% (+97,83 puncte). In primele opt luni, IFM a cunoscut o crestere de 7,81 puncte procentuale. Fata de perioada similara a anului precedent, indicele s-a apreciat cu 14,87%, iar pe ultimii trei ani a inregistrat o crestere de 60,35%.


Tranzactii de peste 50 milioane RON la Simfonia 1


FDI SIMFONIA 1 a inregistrat o crestere a activului net cu 3,3% fata de luna anterioara, crestere semnificativa pentru o luna de vara, mai ales ca a avut loc pe fondul sporirii numarului de investitori persoane juridice cu peste 10%. Lichiditatea fondului s-a mentinut la un nivel extrem de mare, tranzactiile din luna august inregistrand rulaje de peste 50 milioane RON. Desi ratele dobanzilor au continuat sa scada, FDI Stabilo a ramas consecvent politicii sale de investitii in instrumente cu venit fix. In vreme ce indicele BET nu s-a modificat semnificativ de la sfarsitul lunii iulie, FDI INTEGRO a redus pe un moment favorabil ponderea actiunilor in portofoliu de la 40% la 37% din valoarea activelor. In aceasta conjunctura, performanta realizata in luna august a fost de 2,02%.

FDI Intercapital a inregistrat o crestere a activului net de 6,9% fata de luna precedenta. Evolutia unitatii de fond s-a depreciat usor fata de luna iulie, inregistrand o valoare cu doi bani mai redusa. Cumulat de la inceputul anului, fondul a avut o apreciere a unitatii de fond de 15,40%.

Activul total al FDI Capital a crescut cu 4,8%, ajungand la sfarsitul lunii la suma de 5,27 milioane RON.


Orizont - cea mai mare crestere pentru luna august


FDI Orizont a obtinut, in perioada analizata, cea mai mare crestere (31,6%) de activ net din industrie, ajungand de la 917.000 RON la peste 1.200.000 RON. Randamentul lunar al fondului a fost de 0,50%, iar cel de la inceputul anului - de 8,62%. Cu un randament lunar de 0,52%, FDI Tezaur a inregistrat, totusi, o scadere a activului total cu aproape 19%, din cauza rascumpararilor inregistrate si onorate de fond. FDI KD Maximus a continuat sa atraga noi investitori, numarul acestora crescand cu 7,4%, reprezentand totodata si cea mai mare crestere din industrie. Valoarea totala a activelor fondului a sporit cu 26,5%, iar valoarea unitatii de fond a crescut cu 0,18%. Pe trendul unei evolutii crescatoare a actiunilor din portofoliu, precum si datorita incasarilor de dividende, FDI Omninvest a oferit investitorilor sai un randament lunar de 1,07%.

FDI FCEx a realizat in luna august un randament de 0,97%, iar cumulat de la inceputul anului - de 10,6%. FDI FON a avut, in perioada analizata, o evolutie relativ stationara, in concordanta cu evolutia segmentului actiunilor. Activul fondului a crescut cu peste 4%, iar numarul investitorilor, cu 0,6%. FDI Vanguard Protector a terminat luna august cu o crestere de activ net de 14,2%. FDI BCR Clasic a obtinut un randament de 11,47% in ultimele 12 luni si de 6,48% de la inceputul anului. Activul FDI BCR Dinamic a crescut cu 6,7%, pe fondul sporirii numarului de investitori cu 3,5%. Fondul monetar inchis DEPFA ROMANIA MONEY MARKET a evoluat in acord cu trendul pietei monetare, iar performanta inregistrata a fost o crestere de 0,4% atat a unitatii de fond, cat si a activului net. SMART Invest, fond diversificat inchis, s-a prezentat la finalul lunii august cu o scadere majora de activ net - de peste 30%, din cauza retragerii din fond a 16 investitori.


Fondurile pe actiuni au revenit in forta


Din analiza rezultatelor lunii august se poate observa ca fondurile diversificate au fost puternic concurate de fondurile de actiuni, care au revenit in forta. Ambele categorii au obtinut o performanta medie de la inceputul anului de 14%. Oficialii UNOPC estimeaza ca, in contextul lansarii a noi trei fonduri (Europa Obligatiuni - fond valutar de obligatiuni si instrumente cu venit fix, BT Clasic - fond monetar, si BT Maxim - fond de actiuni), in perioada urmatoare va incepe o noua etapa in procesul de dezvoltare a industriei fondurilor, prin cresterea si diversificarea numarului de produse oferite investitorilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri