Provizioanele constituite de banci au crescut cu 35,1% in primele trei luni ale acestui an, pana la 10,25 miliarde lei (2,42 miliarde euro). La finalul anului trecut, valoarea provizioanelor constituite de banci era de 7,59 miliarde lei.
In martie, provizioanele constituite de bancile romanesti au crescut cu 6,37% fata de luna precedenta, cand nivelul acestora era de 9,64 miliarde lei, titreaza NewsIn.

Fata de finalul lui martie 2008, cand se situau la 4,38 miliarde lei, provizioanele au crescut cu 134,25%.

Un provizion reprezinta rezerva constituita pentru eventuale pierderi previzibile in viitor ce pot rezulta din activitatea curenta, inclusa pe cheltuieli, din care urmeaza a fi acoperite eventualele pierderi sau care urmeaza a se varsa pe venituri ca urmare a anularii provizionului.

Aproape 81% (8,29 miliarde lei) din provizioanele de la finalul lui martie erau pentru imprumuturile clasificate in pierdere, reprezentand credite cu restante mai mari de 90 de zile.

Pentru creditele clasificate ca standard, provizioanele au scazut usor la finalul lunii martie fata de februarie, la 526,1 milioane lei, in timp ce pentru imprumuturile in observatie, bancile au provizionat 474 milioane lei, nivel de asemenea in scadere usoara.

In cazul creditelor substandard, provizioanele au ajuns la 475,2 milioane lei in perioada mentionata, in timp ce pentru creditele indoielnice, bancile constituisera provizioane de 483,5 milioane lei, mai arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Rezultatele financiare publicate de bancile romanesti pentru primul trimestru au fost puternic marcate de cresterea provizioanelor, care au afectat profiturile.

La nivelul intregului sistem bancar romanesc, in primul trimestru al acestui an a fost inregistrata o pierdere de aproximativ 50 milioane euro, preciza, la finalul lui aprilie, directorul directiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, care explica rezultatul tocmai prin cresterea rapida a provizioanelor.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri