Statul poate garanta circa 16.000-17.000 de case noi cumparate prin Programul "Prima casa" si poate dubla suma garantata la 200 milioane euro daca piata se misca, iar bancile pot sa dea credite din august-septembrie, a declarat ministrul finantelor, Gheorghe Pogea.
"Daca vreti sa va cumparati un apartament de 100.000 de euro, va duceti la banca si cereti imprumut acei bani. Banca spune ca poate sa va ia avans 30%. Dumneavoastra nu aveti 30% si atunci acest fond de garantare vine si garanteaza bancii. Orice persoana care nu are o locuinta in proprietate are dreptul la asta si va garanta cu locuinta pe care o cumpara. Prin fondul de garantare, guvernul garanteaza 16.000-17.000 de apartamente", a spus Pogea, citat de NewsIn.

Ministrul a explicat ca, in urma discutiilor preliminare avute cu expertii bancilor, acestia au fost multumiti de program, intrucat "acest pachet este cel mai bun mecanism pentru ca ajuta la securizarea riscului de nerambursare".

Bancile au posibilitatea, prin acordarea de credite in cadru acestui program, sa-si reduca cheltuielile cu provizioanele, potrivit ministrului finanatelor, care a precizat ca statul va selecta bancile care vor participa la program pe baza unr criterii precum costurile efective cele mai mici si limitarea avansului la 5%.

Vineri, vicepresedintele CEC Bank, Mirela Iovu, a declarat ca Ministerul Finatelor Publice a invitat, saptamana trecuta, CEC Bank si alte cinci banci, carora le-a prezentat proiectul Prima Casa.

"Fondul garanteaza irevocabil bancii ca, in caz de default al acestei persoane, el, in cadrul acestei sume, asigura rambursarea. Daca intra in default, rata este de 8-10%", a afirmat Pogea.

Aplicand un factor de multiplicare intre 8 si 11, suma ajunge la un miliard de euro, a aratat ministrul. "In caz ca 5-7% dau faliment, statul ramane cu acel fond locativ pe care il valorifica. Vinde casa", a explicat Pogea.

Miercuri, ministrul finantelor a anuntat, la finalul sedintei de guvern, ca executivul a aprobat prin memorandum programul "Prima Casa", prin care va garanta 80% din valoarea unui imprumut pentru cumpararea unei locuinte de catre persoanele fizice.

Programul se adreseaza in special familiilor tinere, care nu au avut niciodata o casa in proprietate si nici nu au luat pana acum un credit ipotecar.

Resursele fondului vor fi asigurate dintr-un imprumut de 100 milioane euro, care va fi garantat de stat in proportie de 80%, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, caruia ii va fi extins obiectul de activitate, putand garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor.

Potrivit premierului Emil Boc, proiectul "Prima Casa" ar urma sa devina operational in cel mult 60 de zile. Premierul a precizat ca "valoarea maxima a creditului ce va fi garantata este de 60.000 de euro" si ca bancile vor fi incluse in program doar daca solicita un avans de maximum 5% si daca au dobanzi scazute.

El a precizat ca bancile vor fi selectate in urma unei licitatii organizate de Ministerul Finantelor.

Premierul a spus ca, prin alocarea celor 100 milioane pentru acest program prin Fondul de Garantare, ar putea fi achizitionate in 2009 locuinte in valoare de un miliard de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri