Necesarul de recapitalizare al BCR este de aproximativ 460 milioane lei (circa 100 milioane euro) pentru 2009 si 2010, raportat la datele de la finalul anului trecut, potrivit testelor de stres aplicate de BNR la solicitarea FMI.
Raportat la cifrele de la 31 decembrie 2008, suma aferenta majorarii de capital la BCR pentru 2009 este de 230 milioane lei, iar pentru anul viitor banca ar necesita un aport de capital similar, pentru a-si mentine solvabilitatea peste nivelul recomandat, de 10%, potrivit surselor citate de NewsIn.

Sursele au mai precizat ca, in conditiile aplicate de teste, rata solvabilitatii pentru BCR ar urma sa scada pana la 8,7% la finalul lui 2010.

Presedintele executiv al bancii, Dominic Bruynseels, a declarat recent ca BCR are o rata a sovabilitatii de peste 14% in sistemul de contabilitate international (IFRS), iar in sistemul de contabiliate romanesc, rata solvabilitatii depaseste 10%.

De asemenea, el a afirmat ca Banca Comerciala Romana (BCR) va avea nevoie de capital suplimentar daca BNR va ridica pragul ratei de solvabilitate de la 8% in prezent la 10% pentru bancile comerciale, in sistemul de contabilitate romanesc.

Bruynseels a mentionat pe de alta parte ca, in cazul BCR, "nu se pune problema disponibilitatii fondurilor, daca va fi necesar".
Testele de stres sunt realizate pe 2 ani, 2009 si 2010 si evalueaza necesarul de capital suplimentar raportat la indicatorii de la finalul lui 2008, insa de la inceputul acestui an pana in prezent o serie de banci si-au majorat deja capitalul, inclusiv prin incorporarea profiturilor obtinute anul trecut.

Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a BCR a aprobat, pe 14 mai, acordarea unui dividend de 813,07 milioane lei, ce reprezinta 40% din profitul net consolidat obtinut de grup in 2008 stabilit dupa Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS), care s-a situat la 2,032 miliarde lei.

Excluzand veniturile exceptionale rezultate din vanzarea participatiilor minoritare ale BCR in compania romaneasca de asigurari Asiban si in Banca Italo-Romena, precum si pe cele provenite din vanzarea activitatii de asigurari a BCR, profitul net al BCR dupa impozitare a fost anul trecut de 1,29 miliarde lei (348,8 milioane euro).

Pentru testele de stres, BNR nu a luat in calcul veniturile exceptionale realizate de banci.
Bancile trebuie sa aduca necesarul suplimentar de capital in doua transe, prima pana la 30 septembrie 2009, iar a doua pana la 31 martie 2010.

"Initial, stabilisem ca intreaga suma necesara recapitalizarilor sa fie adusa pana la finalul lunii septembrie, insa dupa intalnirea de la Bruxelles am hotarat sa le cerem bancilor, pana la 30 septembrie, suma aferenta lui 2009, iar pana la 31 martie suma care reiese din aplicarea testului de stres pentru 2010”, a explicat pentru NewsIn seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks.

BNR solicita majorari de capital in cazul a 12 banci din Romania, in valoare totala de 4,15 miliarde lei, in urma testelor de stres aplicate la solicitarea FMI.

Bancile trebuie sa aduca, in urmatoarele luni, capital suplimentar, astfel incat sa aiba o rata a solvabilitatii peste 10%, nivel stabilit in mod prudential de catre banca centrala, in conditiile in care nivelul minim reglementat este de 8%.

Pentru recapitalizarile solicitate bancilor, BNR ia in calcul un scenariu de baza care aplica prognoze de scadere a economiei cu 4% in 2009 si un curs mediu de aproximativ 4,4 lei/euro in acest an, au declarat surse bancare, pentru NewsIn.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri