Rolul consultantului juridic in piata de fuziuni si achizitii este tot mai important, pentru protejarea tranzactiei si a interesului cilentului, a explicat Beatrice Onica Jarka, avocat partener la casa de avocatura „Cunescu, Balaciu & Asociatii”, in cadrul conferintei M&A Outlook 2009, organizata de Wall-Street, in parteneriat cu Nexia International.

In piata de M&A, rolul consultantei juridice vizeaza cautarea solutiei potrivite pentru client (cumpararea de active, achizitionarea unui pachet majoritar, cumpararea sau infiintarea unei societati), realizarea diagnosticului juridic si a obiectului fuziunii sau achizitiei, dar si stabilirea formei finale a tranzactiei, a explicat avocata.

„Rolul principal al consultantului juridic este sa protejeze tranzactia si interesele clientului si sa asigure atuurile necesare unei pozitii puternice si clare, fiind esential pentru toate partile implicate in tranzactie”, sustine ea.

Astfel, consultantul juridic trebuie sa cunoasca conditiile pietei, sa aiba o pregatire multilaterala in dreptul tranzactiile comerciale, care sa ii permita sa faca anumite conexiuni intre diferitele aspecte ale tranzactiei si sa inteleaga afacerea pentru a vizualiza oortunitatile si riscurile.

„In principal, acesta trebuie sa fie un deal-maker si nu un deal-breaker”, a mai spus Beatrice Onica-Jarka (foto).

In opinia sa, exista oameni de afaceri romani care au constientizat destul de greu rolul consultantilor juridici, in timp ce investitorii straini apreciaza munca si prestatia profesionala a unui avocat.

Importanta valorilor intangibile in fuziuni si achizitii


Avocata a explicat ca rata de succes este de trei ori mai mare pentru tranzactiile de M&A care includ si valorile intangibile (traditie, capacitate de inovare, de adaptare, responsabilitate corporatista), capitalul uman al unei companii fiind vital pentru succesul tranzactiei.

Astfel, un studiu derulat de firma de consultanta Hay Group arata ca 31% din companiile globale nu sunt interesate de valorile intangibile, in timp ce 70 de procente din cele care includ si acest aspect au profituri substantiale.

Drepturile de proprietate intelectuala (DPI), privite ca active ale firmei, ofera oportunitati si provocari unice si sunt o sursa si de valoare, dar si de risc in tranzactiile M&A.

„Aspectele DPI necesita o analiza legala si financiara sofisticata in cadrul due diligence si ofera o imagine corecta a potentialelor avantaje competitive, a oportunitatilor si provocarilor”, a explicat Beatrice Onica-Jarka.

Un studiu publicat in 2008 de Oxford University Press privind importanta activelor de tip DPI in tranzactiile M&A, in procesul de due diligence, metode de evaluare si aspecte internationale specifice, releva faptul ca 52% din cei chestionari considera ca problematica drepturilor de proprietate intelectuala va deveni mai importanta in urmatorii 5 ani.

Acelasi studiu arata ca 85% cred ca DPI sunt cel putin la fel de importante decat celelalte active, in timp ce majoritatea chestionatilor, in jur de 80%, considera ca insuficienta analiza due diligence pentru DPI determina esecul identificarii corecte a riscurilor specifice.

Astfel, recurgerea la consultanta juridica devine indispensabila in tranzactiile de M&A de orice timp, alegerea avocatului potrivit incepand sa reprezinte cheia succesului oricarui deal, a concluzionat avocata.

Societatea de avocati “Cunescu, Balaciu & Asociatii” a fost infiintata in 1996, fiind membru Nexia Romania, parte a retelei Nexia International, ce reuneste firme de consultanta si contabilitate din intreaga lume.

Printre activitatile de baza ale firmei se afla asigurarea de solutii juridice privind finantarea si managementul de corporatie in cumpararea, vanzarea sau fuziunea companiilor, derularea procedurii de due diligence, achizitii de firme, preluari, divizari si toate operatiunile aferente.

Valoarea operatiunilor asistate de companie a fost de 60 milioane de euro in 2007-2008.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri