Circa 200.000 de participanti ar putea intra in sistemul pensiilor pirvate obligatorii intr-un an, dupa modificarea legii pensiilor publice, care prevede intrarea pe pilonul I a unor noi categorii de bugetari, precum magistratii si militarii, a spus Mihai Seitan, consilier de stat al Guvernului.
"Persoanele active care lucreaza in domenii speciale si care nu sunt contribuabili, precum magistratii, militarii sau politistii, sunt in jur de 300.000", a spus Seitan, la Forumul International Asigurari - Reasigurari, organizat de Media Xprimm, citat de NewsIn.

Magistratii, militarii si angajatii din Ministerul de Interne contribuie, in prezent, la case de pensii separate, insa executivul a anuntat ca acestia vor contribui in curand si la sistemul public de pensii, dupa intrarea in vigoare a Legii unice a pensiilor. In schimb, guvernul intentioneaza sa introduca un sistem de pensii ocupationale, la care va adera, facultativ, orice grup de profesii.

Seitan a estimat ca numarul celor care ar trebui sa intre in pilonul II, al pensiilor private obligatorii, ar fi de circa 200.000, avand in vedere ca persoanele cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani nu sunt obligate sa intre in sistem.

Cele 14 fonduri de pensii obligatorii de pe piata aveau, la sfarsitul lui aprilie, 4,29 milioane de participanti de la care incasau contributii.

Seitan a precizat ca viitorii contribuabili la pilonul II ar veni "din zone financiare sigure, cu niste salarii relativ mari, platite la timp".

El a afirmat ca, in baza acordului de imprumut cu Fondul Monetar International (FMI), Banca Mondiala si Comisia Europeana, contributia la pilonul II de pensii va creste la 2,5% din salariul brut in 2010, de la 2% in prezent.

Din acest an, contributia trebuia sa creasca la 2,5%, insa Guvernul a blocat, prin Legea bugetului pe 2009, contributia la nivelul de anul trecut, de 2%, ceea ce a starnit nemultumirea administratorilor de fonduri.

"Putem sustine ideea de a avea o crestere mai rapida in ce priveste nivelul contributiilor sau chiar sa sarim de 6%, ceea ce probabil ar putea conduce intr-un final sa obtinem 6% mai devreme", a spus Seitan.

Potrivit legii, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii creste anual cu 0,5 puncte procentuale, pana ajunge la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani.

Garantarea randamentului pe pilonul II reduce pensia finala

Jaap Maassen, vicepreseedinte al European Federation for Retirement Provision (EFRP), a declarat, la acelasi seminar, ca garantarea unui randament minim la fondurile private de pensii reduce, in realitate, randamentele inregistrate pe termen lung si scade foarte mult valoarea pensiei finale.

"Cineva trebuie sa plateasca aceasta garantie, care este costisitoare", a spus Maassen.

Grupul de Economie Aplicata (GEA) si sindicatele au inceput sa stranga semnaturi pentru ca administratorii de pe pilonul II sa garanteze contributiile participantilor la o valoare actualizata cu rata inflatiei.

"Criza ofera politicienilor o platforma de a schimba reforma pensiilor dupa cum doresc", a afirmat Maassen.

El a explicat ca este important pentru sistemul de pensii private sa nu se schimbe legislatia in fiecare an sau o data cu schimbarea unui guvern.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri