Creantele asupra Romaniei ale Raiffeisen Zentralbank Österreich (RZB), actionarul majoritar al Raiffeisen International, au urcat cu 11% in primul trimestru al acestui an, pana la 8,26 miliarde euro, suma care reprezinta 4,5% din expunerea totala a grupului, arata datele publicate de grup.
La finalul anului trecut, creantele detinute de Raiffeisen asupra unor entitati din Romania insumau 7,46 miliarde euro, cu o pondere de 4% din total, informeaza NewsIn.

In schimb, fata de celelalte state din regiune, expunerea RZB a scazut in primul trimestru. Creantele asupra Bulgariei au scazut cu 8%, la 5,05 miliarde euro, cele asupra Ungariei - cu 12%, la 10,3 miliarde euro, creantele asupra Slovaciei au coborat cu 22%, pana la 9,7 miliarde euro, creantele asupra Cehiei - cu 4%, la 8,7 miliarde euro, iar cele asupra Poloniei - cu 12%, la 7,4 miliarde euro.

Expunerea Raiffeisen Zentralbank asupra Romaniei era la finalul lui martie a sasea ca dimensiune intre statele din UE. Cele mai mari creante ale RZB raman cele asupra Austriei, de 36,4 miliarde euro - o cincime din total.

Creantele totale ale RZB au scazut in primul trimestru cu 3% (5,7 miliarde euro), pana la 182 miliarde euro.

Potrivit raportului RZB, creantele totale asupra unor entitati straine ale bancilor austriece insumau 359 miliarde euro la finalul anului trecut, sau 126% din produsul intern brut (PIB) al Austriei.

Intre tarile din Europa Centrala si de Est, creantele bancilor austriece asupra Romaniei reprezentau 15% din creantele totale asupra regiunii, reprezentand a doua expunere, dupa cea pe Republica Ceha (de 20% din totalul creantelor asupra regiunii). Slovenia si Ungaria se situau pe urmatoarele locuri, cu circa 13% fiecare.

Creditele totale acordate de bancile austriece in Europa Centrala si de Est insuma 198 miliarde euro, potrivit RZB.

In privinta afacerilor bancare din Romania, Raiffeisen si-a marit reteaua cu 105 unitati intre martie 2008 si martie 2009, cea mai mare extindere din regiune. In primul trimestru al acestui an, reteaua totala a RZB a scazut cu 22 de unitiati, pana la 3.229 sucursale si agentii.

Afacerile din Republica Moldova ale RZB sunt incluse in cele din Romania, "ca urmare a legaturilor economice cu aceasta tara" si a modului in care sunt controlate aceste afaceri in cadrul grupului.

In Republica Moldova, Raiffeisen are o singura reprezentanta, care si-a inceput activitatea la 31 ianuarie 2006. De asemenea, Raiffeisen are in Moldova afaceri de leasing gestionate de subsidiara din Romania, Raiffeisen Leasing IFN SA, unic actionar al ICS Raiffeisen Leasing SRL din Chisinau.
RZB opereaza pe piata bancara din Romania prin intermediul subsidiarei Raiffeisen International, care detine Raiffeisen Bank Romania.

Profitul net obtinut de grupul Raiffeisen din afacerile din Romania si Moldova a coborat in primul trimestru cu 55%, la 17 milioane euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce activele grupului au urcat cu 3,4% in perioada ianuarie-martie 2009, a anuntat in 14 mai grupul austriac.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri