„Se poate spune ca inceputul acestui an este mult mai grav decat aceeasi perioada din 2004 din punct de vedere al tranzactiilor efectuate. Mai mult, daca nu ar fi fost tranzactiile din real estate, care cred ca au fost de conjunctura intrucat multi investitori au preferat sa vanda la discounturi mari, piata ar fi fost intr-o situatie mult mai grava. Un semn de intreare planeaza asupra tranzactiilor incepute in 2008 si care urmau sa fie finalizate in 2009. Unde sunt acele tranzactii si de ce s-au oprit, avand in vedere ca ciclul dintre semnarea si incheierea unei tranzactii este de 6-8 luni?”, a declarat Ioana Filipescu, in cadrul conferintei M&A Outlook, organizata de Wall-Street, in parteneriat cu Nexia International.

Numarul de tranzactii din imobiliare incheiate in primele cinci luni din 2009 a scazut cu 40%, consemnandu-se doar 6 deal-uri in real-estate-ul local.

Numarul tranzactiilor incheiate in 2009 a scazut cu 14% fata de primele cinci luni ale anului trecut, potrivit datelor bancii de investitii Raiffeisen Investment Romania. Astfel, daca in primele cinci luni din 2008 au fost incheiat 71 de tranzactii, in 2009 au fost anuntate doar 61 de deal-uri, la o valoare medie mai mica.

In lipsa unor mega deal-uri, tranzactia medie din 2009 s-a cifrat la numai 6,9 milioane de euro, in declin cu 84% fata de media de 42,9 milioane de euro din primele luni din 2008.

Cea mai mare tranzactie din 2009 este miscarea prin care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a preluat o participatie de aproape 50% din Renault Tehnologie Roumanie, in urma participarii la majorarea de capital al companiei cu 44 mil. euro