Ar fi "de neconceput" ca Raiffeisen International sa se retraga din tari lovite de criza, precum Ucraina si Romania, a declarat seful Raiffeisen Zentralbank Österreich (RZB), care detine 70% din Raiffeisen International.
Cresterea sustinuta inregistrata de Raiffeisen in ultimii ani, a luat sfarsit anul treut, cand colapsul cererii de export venita de la tarile vestice si criza globala a creditarii a obligat, brusc, fostele tari comuniste ale Europei sa intre intr-o criza economica profunda.

"Sigur ca situatia ar putea sa dureze", a spus Walter Rothensteiner, care detine functiile de director executiv in cadrul grupului RZB si pe cea de presedinte a subsidiarei acesteia Raiffeisen International.

Ucraina, una dintre pietele cheie ale Raiffeisen, unde detine a doua banca din piata, resimte din plin efectele crizei, iar economistii se asteapta ca economia tarii sa scada cu 8 pana la 10% in acest an. Cu toate acestea, Rothensteiner a precizat ca nu va pleca.

"Ar fi neconceput pentru strategia noastra de ansamblu sa renuntam la unele dintre subsidiarele noastre din intreaga retea", a precizat Rothensteiner, citat de NewsIn.

Creditele acordate de Raiffeisen au sporit cu 40% in 2007 si cu 20% in 2008, pe masura ce companiile au investit in constructia de imobile, masini si frigidere, iar clientii de retail s-au imprumutat ca sa le cumpere. In acest an, insa, banca va trebui sa se straduiasca sa faca fata situatiei.

In acelasi timp, creditele cu probleme au inceput sa creasca si vor manca o buna parte din veniturile aferente acestui an. Provizioanele pentru credite cu probleme ale RZB au crescut de sase ori in primul trimestru al acestui an, comparativ cu nivelul inregistrat in primele trei luni din 2008.

"Trebuie sa discuti cu clientii si sa spui, 'Ce facem acum?' Apoi incepi sa extinzi planul de rambursare a creditului pe care il are clientul si e posibil ca acesta sa nu il plateasca pe tot, ceea ce se va reflecta in provizioanele de risc", a explicat Rothensteiner.

El adaugat, insa, ca a ramas neschimbata crestere prognozata pentru termen lung, in conditiiile in care faptul ca inca mai exista 50-60 de milioane de est-europeni care nu avut niciodata un cont bancar garanteaza ca serviciile bancare isi vor relua cresterea la un moment dat.

Rothensteiner a criticat ceea ce el numeste avertismente alarmiste despre prabusirea financiara din Europa emergenta, care au dus la deprecierea pronuntata a monedelor, actiunilor si obligatiunilor din regiune in prima parte a acestui an.

El a adaugat ca, desi regiunea se confrunta evident cu criza, situatia continua sa fie controlabila, iar sumele necesare pentru stabilizarea regiunii sunt mici comparativ cu cele acordate bancilor vest-europene. "Cu 10 sau 20 miliarde euro dintr-un imprumut de la FMI poti sa destresezi bugetul si contul curent al uei intregi tari", a spus el, facand comparatie cu pachetul de salvare de 102 miliarde euro acordat de Germania pentru Hypo Real Estate.

"Uneori pierdem din vedere acele dimensiuni relative", a atras atentia Rothensteiner.

RZB - detinuta de banci cooperative regionale din Astria si nelistata - este principalul finantator al Raiffeisen, la care controleaza 70% din capital.

Rothensteiner a mai spus ca injectia recenta de capital de 1,75 miliarde euro primita de RZB de la statul austriac ar trebui sa o ajute sa asigure capital si lichiditate pentru Raiffeisen si sudsidiarele acesteia din 17 tari din Europa emergenta.

"Ma astept ca bancile centrale din unele tari sa ceara majorari de capital. Daca Raiffeisen International va avea nevoie de bani, vor bate la usa noastra", a mai spus Rothensteiner. Intrebat daca Raiffeisen va fi nevoita sa apeleze la emisiuni pentru a face rost de fonduri cu care sa isi mentina neatinse ratele de capital, el a raspuns categoric nu.

Creantele asupra Romaniei ale Raiffeisen Zentralbank Österreich (RZB), actionarul majoritar al Raiffeisen International, au urcat cu 11% in primul trimestru al acestui an, pana la 8,26 miliarde euro, suma care reprezinta 4,5% din expunerea totala a grupului, arata datele publicate miercuri de grup.

La finalul anului trecut, creantele detinute de Raiffeisen asupra unor entitati din Romania insumau 7,46 miliarde euro, cu o pondere de 4% din total.

In schimb, fata de celelalte state din regiune, expunerea RZB a scazut in primul trimestru. Creantele asupra Bulgariei au scazut cu 8%, la 5,05 miliarde euro, cele asupra Ungariei - cu 12%, la 10,3 miliarde euro, creantele asupra Slovaciei au coborat cu 22%, pana la 9,7 miliarde euro, creantele asupra Cehiei - cu 4%, la 8,7 miliarde euro, iar cele asupra Poloniei - cu 12%, la 7,4 miliarde euro.

Expunerea Raiffeisen Zentralbank asupra Romaniei era la finalul lui martie a sasea ca dimensiune intre statele din UE, cele mai mari creante ale RZB ramanand cele asupra Austriei, de 36,4 miliarde euro - o cincime din total.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri