Pentru prima data in Romania, reprezentantii ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants) au organizat luna aceasta, la Bucuresti, prima conferinta privind gradul de integrare al standardelor internationale de raportare financiara (International Financial Reporting Standards) in tara noastra. Aceste norme de contabilitate au devenit obligatorii, incepand cu 2005, pentru majoritatea companiilor europene, Romania incercand in prezent sa recupereze pasii pierduti.

Institutii europene

Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice au subliniat, inca din deschiderea conferintei, prin doamna Maria Manolescu, director in cadrul institutiei, ca, desi nu este o sarcina usoara, armonizarea legislativa se afla pe drumul cel bun. Astfel, in ultimii ani, sub indrumarea ACCA au fost emise legi care reglementeaza activitatile contabile in cazul majoritatii institutiilor, printre care: intreprinderile mari sau de interes public major, institutiile de credit si de asigurari-reasigurari, dar si pentru organizatiile fara scop lucrativ. Prin aceste implementari, pe langa obligatiile profesionale, se urmareste si o imbunatatire a transparentei publice si, nu in ultimul rand, a mediului de afaceri romanesc.

Gilbert Gelard, membru in consiliul de conducere al IASB (International Accounting Standards Board), a tinut sa precizeze ca aceasta trecere la standardele internationale de raportare a reprezentat o adevarata provocare si pentru tari ca Marea Britanie, care are in spate o lunga experienta in contabilitate, astfel incat Romania nu are de ce sa se teama.

ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants) este cea mai mare organizatie internationala a contabililor, cu peste 350.000 de membri activi in peste 170 de tari. Cele 70 de birouri din intreaga lume urmaresc formarea la cele mai inalte standarde de etica si competenta a contabililor. In Romania, ACCA este reprezentata si prin cei 1.500 de studenti si 250 de membri.