La asigurarile de acest tip, clientii depun toata prima de asigurare intr-o singura transa, la inceputul contractului, iar societatea de asigurari, prin intermediul consilierilor sai financiari, ii sfatuieste cum sa-si plaseze banii in diverse produse financiare din tara sau de pe piata internationala. In momentul de fata, cateva zeci de mii de romani au un astfel de contract incheiat cu firme cum ar fi Ardaf, Allianz-Tiriac, ING Life, Aviva, Interamerican s.a. La momentul incheierii contractului, agentul firmei de asigurari prezinta clientului un scenariu optimist, dar si unul pesimist, privind castigurile suplimentare pe care le-ar putea obtine. Asta se intampla pentru ca respectivului agent ii este interzis prin lege sa faca promisiuni beneficiarului in ce priveste sumele pe care le-ar putea castiga suplimentar.

Cei care doresc sa beneficieze de astfel de produse au posibilitatea sa incheie polite de asigurare cu prima unica atat in cazul contractarii de produse de asigurari de viata traditionale (mixte de viata cu capitalizare), cat si in cazul cumpararii de polite de asigurare cu componenta investitionala (care in limbajul asiguratorilor se numesc tip unit-linked).

Limita minima,1.000 de euro

Pentru fiecare dintre aceste situatii, asiguratorii impun praguri minime de contractare. De exemplu, Allianz-Tiriac Asigurari emite polite de asigurari de viata cu prima unica de minimum 45 milioane ROL (4.500 RON) pentru asigurarile Partner (asigurare mixta de viata cu capitalizare), respectiv de minimum 1.000 euro (sau echivalent lei) in cazul politelor ALIAT - de asigurari de viata legate de investitii (tip unit-linked). Pe langa aceste sume initiale, clientilor li se ofera si posibilitatea de a suplimenta prima, atunci cand doresc, pe durata valabilitatii politei. In plus, acestia beneficiaza de posibilitatea de a directiona primele de asigurare catre oricare dintre cele opt fonduri disponibile, la alegere, in functie de interesul acestora de a investi in diverse categorii de active.

Clientul decide

Fiecare fond de investitii este compus din tipuri diferite de actiuni si active financiare, ceea ce presupune diferente de profitabilitate si de risc. Contractantul are dreptul de a decide asupra fondurilor in care urmeaza a fi investite primele de asigurare si asupra proportiei din prima aferente fiecarui fond (asadar, poate opta pentru alocarea primei de asigurare in mai multe fonduri de inves-titie). De asemenea, pe parcursul valabilitatii politei, contractantul beneficiaza de posibilitatea de a-si transfera investitiile dintr-un fond in altul sau de a-si redirectiona viitoarele prime intr-o alta maniera. De exemplu, clientii sunt sfatuiti sa investeasca la Bursa primavara, atunci cand se dau dividendele la companii, si sa se retraga pe perioada verii, cand Bursa scade.

Si compania Ardaf asigura un produs de tip unit link, la care contractul poate fi in euro, dolari sau lei. Ardaf propune clientilor trei variante de scenariu: cu risc ridicat, mediu sau scazut. Majoritatea celor care se asigura aleg variante cu risc mediu sau scazut. Fata de alte companii, Ardaf plaseaza banii clientilor doar in produse financiare din tara, pe Bursa de Valori, in titluri de stat etc. Specialistii de pe piata spun ca nu este recomandat ca asigurarea sa fie facuta pe perioade scurte pentru ca, in acest caz, nu se pot garanta castiguri.