Dobanda s-ar putea reduce cu 1-1,5 puncte procentuale pentru creditele ipotecare in euro contractate prin programul "Prima Casa", a declarat presedintele OTP Bank Romania, Laszlo Diosi.
"Costul cu provizioanele de risc reprezinta 1-1,5 puncte procentuale in rata dobanzii la creditele in euro, deci aceasta ar fi reducerea dobanzii prin noul program", a explicat Diosi, citat de NewsIn.

In martie, dobanda medie la creditele pentru locuinta in euro ale populatiei era de 7,35% pentru imprumuturile existente in sold si de 8,05% pentru cele nou-contractate, potrivit datelor BNR.

Diosi spune ca OTP Bank va trimite vineri Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) propuneri pentru programul "Prima Casa" si considera ca masura de reducere a taxei pe valoarea adaugata (TVA) prezinta riscul ca developerii de proiecte imobiliare sa isi insuseasca diferenta de cost.

"Constructorii si-ar putea insusi diferenta de cost rezultata din reducerea TVA, in final pretul locuintelor ramanand acelasi. Este un risc, ramane de vazut care este forma finala pentru care vor opta autoritatile pentru acest program, dar ar trebui sa aplice masuri mai sigure, care nu se pot disipa in economia reala asa cum se intampla in cazul TVA. Aceasta este in fond o taxa pe consum, mi s-ar parea mult mai eficienta subventionarea dobanzii de catre stat", a explicat presedintele OTP Bank Romania.

Persoanele care vor cumpara o locuinta prin intermediul programului “Prima casa” vor beneficia de TVA redus de 5%, masura aplicabila pentru locuintele sociale, potrivit comunicatului remis la finalul intrevederii de joi dintre Guvern si reprezentantii bancilor.

Diosi a mai precizat ca in Ungaria exista un program similar, care a costat statul, in ultimii 7-8 ani 1.500 miliarde forinti (peste 5 miliarde euro, la cursul de schimb actual).

"In Ungaria, statul oferea pentru cupluri cu un copil aproximativ 3.000 de euro, pentru cele cu 2 copii 9.000 de euro, pentru cele cu 3 copii circa 13.000 de euro, bani nerambursabili pentru achizitionarea unei locuinte. In acelasi timp, constructorii de locuinte au ridicat, cam in aceeasi masura, costurile pentru case", a spus el.

Statul va lucra, in cadrul noului program, cu toate bancile care vor raspunde cerintelor impuse de Guvern: sa aiba reprezentare nationala, sa nu solicite un avans mai mare de 5% la contractarea creditului pentru achizitionarea unei locuinte si sa perceapa dobanzi sub cele practicate in acest moment pe piata, a declarat premierul Emil Boc.

Bancile vor fi selectate in urma unei licitatii organizate de Ministerul Finantelor. Prin alocarea celor 100 de milioane de euro pentru acest program, prin Fondul de Garantare, ar putea fi achizitionate in 2009 locuinte in valoare totala de un miliard de euro. Statul garanteaza un imprumut de cel mult 60.000 de euro pentru ca pretul mediu de achizitionare a unui apartament este, la nivel national, de circa 60.000 de euro, a precizat premierul in urma cu cateva zile.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri