Cresterea mai accentuata a cotatiilor actiunilor de la BVB la inceputul lunii septembrie, concomitent cu intensificarea tranzactiilor arata ca investitorii au revenit din vacanta. Daca analizam si ce actiuni au fost mai cautate, putem concluziona ca fonduri importante provin din strainatate.
Odata cu venirea toamnei, investitorii si-au amintit de Bursa romaneasca. In numai doua saptamani, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni de la cota BVB, a inregistrat o crestere cu 8,7%, fata de reducerea cu 1% in luna august. O evolutie mai spectaculoasa a inregistrat indicele BET-FI, al celor cinci actiuni SIF, care s-a apreciat cu 10,7% in numai doua saptamani.

Concomitent cu aprecierea cotatiilor, a crescut si valoarea tranzactiilor, de la 6,5 milioane de euro in august la 7,4 milioane de euro in primele doua saptamani ale lunii septembrie.

Explicatii

Cauzele cresterii accentuate a majoritatii cotatiilor sunt multiple. Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision, ne-a explicat ca existenta unor companii inca subevaluate la inceput de septembrie, cum este cazul SIF-urilor sau RRC, a determinat noi valuri de cumparari. Insa nu exclude ca motiv al reluarii cresterii la BVB imbunatatirea ratingurilor de tara, care au determinat noi fonduri sa investeasca in Bursa romaneasca. De aceeasi parere este si Cristian Tudorescu, analist la Vanguard, care a comentat ca un rating care corespunde Investment grade este acum un certificat al riscului mai scazut al economiei noastre. Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction, crede ca la baza reluarii cresterii Bursei stau doua cauze majore. Prima este legata de rezultatele semestriale bune si foarte bune ale principalilor emitenti, care, in contextul scaderilor din primavara acestui an, au facut ca multe actiuni sa redevina interesante. A doua ar fi imbunatatirea riscului de tara si perceptia pozitiva asupra raportului de tara din aceasta toamna.

Motorul ascensiunii

Interesant de vazut este provenienta fondurilor nou-intrate la BVB. Daca urmarim evolutia cotatiilor actiunilor care au atras cele mai multe fonduri, se pare ca jocul investitorilor straini a avut o importanta majora in cresterea de la inceputul acestei luni. In plus, strainii sunt in continuare interesati de piata romaneasca de capital in primul rand datorita potentialului de dezvoltare care exista inca si in al doilea rand din cauza recesiunii de la unele burse mari, a comentat Valentin Ionescu. Cristian Tudorescu este de parere ca atat fonduri deja prezente in piata, cat si altele noi isi manifesta in continuare interesul fata de actiunile romanesti.
Si Alin Brendea considera ca lichiditatea in crestere indica prezenta unor noi fonduri in piata. Iar contextul actual (actiuni atractive si perceptie buna asupra raportului de tara) are sanse mari sa determine un interes crescut din partea investitorilor straini.

Nu se speculeaza

Imbucurator este si faptul ca tendinta de crestere de la inceputul acestei luni nu pare speculativa. Valentin Ionescu explica acest lucru prin existenta unor volume de tranzactionare in crestere. Cristian Tudorescu sustine ca, desi volumele de tranzactionare din ultima perioada, de 10 milioane euro pe zi, sunt in crestere, acestea sunt suportabile pentru piata, in sensul ca preturile actiunilor nu se apreciaza excesiv, ci doar gradual, pe intervale de cateva saptamani pana la cateva luni. In plus, cu toate ca ne aflam din nou in preajma maximelor istorice, situatia pietei este diferita fata de ianuarie-februarie, cand se inregistrau in mod repetat tranzactii zilnice de 20 milioane euro si peste. Nici Alin Brendea nu considera ca evolutia din ultima perioada a Bursei este speculativa, ci se poate vorbi de un trend generalizat de crestere. Acest fapt este reflectat si de atingerea de noi maxime istorice pentru unele dintre actiunile importante, a adaugat Brendea.

Mai e loc

Desi actiunile de la BVB continua sa se aprecieze, Valentin Ionescu e de parere ca, pana la sfarsitul anului, cotatiile vor fi mai ridicate decat acum, desi vor mai exista unele corectii. Investitorii vor trebui sa acorde o atentie sporita in decembrie pentru ca vor exista vanzatori care nu vor dori sa plateasca 16% impozit pe castigul din capital din 1 ianuarie 2006, a precizat Ionescu. Analistul de la Vanguard explica: Pana la sfarsitul anului ar fi justificata o continuare a aprecierii treptate a cotatiilor. Totul e sa nu se cada din nou in latura cumpararii cu orice pret, doar fiindca o actiune sau alta a crescut in trecutul apropiat. Alin Brendea crede ca actualele niveluri de pret vor fi depasite cu 10-20%. Desi volatilitatea actiunilor nu va fi asemanatoare cu aceea de la inceputul anului, totusi sunt sanse pentru variatii semnificative in urmatoarele luni, sustine Brendea. In acest interval mai sunt cateva necunoscute care sigur vor putea misca piata: raportul de tara, rezultatele financiare pe primele trei trimestre si privatizarea BCR, a atentionat acesta.

Actiunile-vedeta

Cotatiile actiunilor SIF au inregistrat cresteri cuprinse intre 15,2% (SIF Muntenia) si 8,8% (SIF Moldova), in timp ce titlurile BRD s-au apreciat cu 5,1%, iar TLV cu 7,2%. Cumulat cu volumele de tranzactionare in crestere, se poate spune ca fonduri importante au venit din strainatate. Desi in ultimele doua zile ale saptamanii trecute cele cinci titluri SIF au inregistrat corectii importante, acest fapt nu-i ingrijoreaza pe analisti, care inca vad in actiunile SIF oportunitati de investitii. O alta actiune care a facut valuri la BVB este Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), cu o crestere de 14,5% in septembrie, pe fondul unor tranzactii medii de 1,1 milioane euro pe zi. Iar o asemenea evolutie s-a petrecut pe fondul derularii audierilor presedintelui grupului pe cazul Petromidia, odata cu aparitia unor noi acuzatii in dosar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri