Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat ca este interesat de un nou mandat de guvernator al bancii centrale, pozitie pe care o ocupa de aproape 19 ani, potrivit Mediafax.
"Cum mai este ceva vreme pana voi implini varsta de 65 de ani, nu intentionez sa ma pensionez", a raspuns Isarescu, intrebat daca este interesat de un nou mandat de guvernator al Bancii Nationale. Integral pe Mediafax.ro.

In luna august vor avea loc alegeri pentru consiliul de administratie al BNR, inclusiv pentru functia de guvernator.

Consiliul de administratie al BNR este alcatuit din 9 membri numiti de Parlamentul Romaniei, pe o perioada de 5 ani. Presedintele consiliului de administratie este guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Potrivit paginii de Internet a BNR, consiliul de administratie al BNR este alcatuit din guvernatorul Mugur Isarescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, viceguvernatorul Eugen Dijmarescu, viceguvernatorul Cristian Popa si, in calitate de membri, de Silviu Cerna, Maria Ene, Agnes Nag, Napoleon Pop si Virgiliu Stoenescu.

Astfel, consiliul de administratie este alcatuit din 9 membri numiti de Parlament, cu nominalizarea conducerii executive, pe o perioada de 5 ani, cu posibilitatea reinnoirii mandatului.

Membrii Consiliului de administratie nu pot fi parlamentari si nu pot face parte, potrivit legii, din justitie sau din administratia publica. Structura executiva permanenta a Bancii Nationale este formata din guvernator si 3 viceguvernatori, dintre care unul este prim-viceguvernator. Ceilalti 5 membri nu sunt salariati ai BNR. Presedintele Consiliului de administratie este guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Consiliul de administratie este organismul cu drept de decizie in ceea ce priveste politicile in domeniul monetar si al cursului de schimb, autorizarea, reglementarea si supravegherea prudentiala a institutiilor de credit, monitorizarea sistemelor de plati, organizarea interna a bancii. Consiliul de administratie hotaraste, de asemenea, care sunt atributiile ce revin structurilor executive si personalului Bancii Nationale a Romaniei.

(Cititi Organigrama BNR)

Mugur Isarescu, nascut pe data de 1 august 1949 la Dragasani, judetul Valcea a fost prim-ministru al Romaniei in perioada 22 decembrie 1999 - 28 noiembrie 2000.

Isarescu a absolvit in anul 1971 cursurile Facultatii de Comert Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti.

Dupa Revolutia din 1989, a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe, apoi ca reprezentant comercial la Ambasada Romaniei din Statele Unite ale Americii, iar din septembrie 1990 a fost Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. A preluat functia de guvernator intr-un moment in care toata rezerva valutara a BNR se dusese pe importuri.

La data de 1 iulie 2005, a introdus leul nou, dupa liberalizarea contului de capital. A dus o politica activa in privinta dobanzilor acordate la credite, a sigurantei bancilor.

In anul 2001 a fost ales ca membru corespondent al Academiei Romane, devenind in anul 2006 membru titular al acestui prestigios for stiintific al Romaniei. In prezent este si presedintele Sectiei de Economie, Sociologie si Stiinte Juridice a Academiei Romane.

Mugur Isarescu este casatorit si are doi copii.

(Cele 9 lectii oferite de criza financiara guvernatorului Mugur Isarescu)





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri