Protectia Consumatorului a amendat patru banci cu 65.000 lei, in urma unui control cerut de Comisia Europeana in care a verificat 18 institutii de credit in legatura cu comisioanele percepute la platile in euro in strainatate, care ar trebui sa fie egale cu cele din interiorul tarii.

"Au fost gasite cinci banci cu abateri de la regulament, din 18 verificate pana in prezent, dar una a primit doar un avertisment, in timp ce restul au fost amendate cu 65.000 lei", au declarat, citat de NewsIn, reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC).

Comisia Europeana a solicitat la inceputul acestui an Romaniei sa verifice, prin intermediul ANPC, daca bancile romanesti incalca Regulamentul Comisiei Europene 2560/2001 privind platile transfrontaliere.

Conform unei Hotarari aprobate de Guvern in octombrie 2008, care asigura cadrul legal pentru aplicarea Regulamentului CE, institutiile financiare pot primi amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 lei daca, pentru transferurile in moneda europeana de cel mult 50.000 euro, percep comisioane mai mari pentru platile efectuate catre un alt stat din UE decat cele impuse pentru platile efectuate in tara.

Regulamentul comunitar instituie obligativitatea institutiilor de a informa clientii cu privire la comisioanele percepute pentru platile in euro, precum si de a notifica orice modificare a comisioanelor, inainte de aplicarea acestora.

In cazul in care institutiile percep comisioane pentru efectuarea schimbului valutar din si in euro, acestea sunt obligate sa puna la dispozitia clientilor lor informatii cu privire la toate comisioanele de schimb percepute, atat inainte cat si dupa perceperea acestor comisioane.

Totodata, bancile trebuie sa indice pe extrasul de cont eliberat clientului standardele menite sa faciliteze sistemul de plati, cum ar fi Contul Bancar (IBAN) si Codul de Identificare al Bancii (BIC).

Regulamentul CE se aplica transferurilor de credit, retragerilor de numerar printr-un instrument electronic de plata, precum si platilor efectuate prin card (de credit sau de debit).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
La Cocosatu si La Gil, inchise temporar din cauza unor nereguli