Bancpost va reduce, in perioada urmatoare, dobanzile la creditele in lei, dupa ce a aplicat reduceri de 3-4 puncte procentuale, in ultimele luni, dobanzilor la depozite, a declarat presedintele bancii, Mihai Bogza.
"Intr-un viitor foarte apropiat, dupa ce am redus dobanzile la depozite, vom incepe sa reducem, cu o anumita gradualitate, si dobanzile pentru credite", a precizat Bogza (foto), citat de NewsIn.

El a explicat ca, in conditiile in care lichiditatea din piata s-a imbunatatit substantial, dobanzile la depozite ar trebui sa continue sa scada.

"Mi se pare normal ca depozitele in lei sa fie remunerate cu nu mai mult de 1-2 puncte procentuale peste rata anticipata a inflatiei. Un nivel normal al dobanzilor pentru depozitele in lei in aceasta perioada ar trebui sa se situeze probabil intre 6 si 8%", considera presedintele Bancpost.

Bogza a precizat ca, pe fondul activitatii in scadere, bancile se orienteaza pe mentinerea calitatii portofoliilor de credite existente. De asemenea, in conditiile in care profitabilitatea a avut de suferit, institutiile de credit trebuie sa se orienteze si pe reducerea costurilor.

"Bancpost este intr-un proces activ de renegociere a chiriilor pentru spatiile in care isi desfasoara activitatea, reduce o serie de cheltuieli de natura materiala si urmareste sa optimizeze, de asemenea, cheltuielile cu personalul", a precizat Mihai Bogza. El a completat ca un alt obiectiv important este mentinerea lichiditatii, in conditiile in care aceasta s-a imbunatatit "substantial" in ultimele luni, comparativ cu finalul anului trecut.

"Desi inca din toamna trecuta am atins un raport supra-unitar intre depozite si credite, ceea ce ne situeaza printre bancile cu o situatie foarte buna a lichiditatii, suntem in continuare preocupati de atragerea de depozite, avand in vedere necesitatea constituirii rezervelor minime obligatorii".

Bogza a explicat ca, pe fondul cererii reduse si unor conditii restrictive pe piata creditului, banca urmareste sa-si orienteze in continuare lichiditatile si catre achizitionarea de titluri de stat, dar si spre finantarea de proiecte publice.

Bancpost detine, in prezent, un portofoliu de titluri de stat in valoare de aproximativ 500 milioane euro.

"Exista un deficit bugetar care trebuie finantat. Cred ca bancile din Romania, care au incredere in sectorul public, pot asigura finantarea acestui deficit in conditii mai favorabile decat cele care pot fi obtinute de pe pietele externe, piete care inca manifesta scepticism fata de evolutiile economice din Romania. De asemenea, urmarim implicarea in finantarea proiectelor publice majore, si suntem dispusi sa concuram cu alti potentiali finantatori, ceea ce cred ca va conduce la optimizarea costurilor privind datoria publica", a adaugat presedintele Bancpost.

Bancpost se afla, in prezent, intr-un proces de majorare a capitalului social, care a inceput pe 29 mai. Pana la finalul lunii iunie, actionarii ar putea aduce aproximativ 70 milioane euro la capitalul bancii.

Bogza a precizat ca, in prezent, Bancpost se plaseaza peste nivelul de solvabilitate solicitat de banca centrala, de 10%, in conditiile in care nivelul minim reglementat este de 8%.

Referitor la evolutia economiei, presedintele Bancpost considera ca, in conditiile actuale de incertitudine, problema este localizata in principal in sectorul real, din cauza restrangerii cererii.

"Este evident ca ne confruntam cu o recesiune tehnica, intrari in insolventa si cresterea somajului si inca nu se stie cat timp va continua starea de criza, chiar daca au aparut semne incurajatoare, precum ajustarea contului curent, o anumita revenire a increderii investitorilor straini, mai ales ca urmare a incheierii acordului cu FMI, stabilizarea cursului de schimb sau amorsarea unui trend descendent al dobanzilor", a spus Bogza.

El a subliniat ca "problema este localizata in principal in sectorul real, care este afectat de diminuarea drastica a cererii, atat pe plan international, cat si pe plan intern". In aceste conditii, bancile trebuie sa isi dozeze atent resursele financiare.

"Marea provocare pentru sectorul bancar, in prezent, este sa asigure un volum bine calibrat al resurselor financiare, respectiv nici insuficient pentru o functionare normala, chiar daca la un nivel mai redus, a sectorului real, nici excesiv, care sa permita perpetuarea unui consum peste posibilitatile reale ale economiei, asa cum s-a intamplat in ultimii cativa ani", considera reprezentantul Bancpost.

"Oricum, ideea ca nu se mai dau credite nu corespunde realitatii, bancile nu au redus liniile de credit ale companiilor, desi productia acestora s-a redus drastic. In ceea ce priveste creditele noi pentru companii si populatie, aici putem discuta despre o comprimare severa fata de perioada de acum un an, datorata in principal reducerii cererii si a numarului de proiecte bancabile", a mai precizat Bogza.

El a adaugat ca Bancpost a restructurat creditele clientilor care s-au confruntat cu dificultati temporare.

"Suntem preocupati sa ajutam sectorul real sa traverseze aceasta perioada grea, prin restructurarea creditelor. Incercam sa ne sprijinim clientii care doresc sa isi onoreze obligatiile, dar au dificultati temporare, iar in unele cazuri ne-am asumat chiar marje de dobanda negative, netrecand intregul cost al finantarii asupra clientilor. Cu toate acestea, avantajele de care beneficiaza clientii deja existenti nu se pot aplica si clientilor noi, deoarece atat riscul de credit, cat si costul finantarii au crescut foarte mult, iar acest lucru trebuie reflectat corect in costul creditului", a spus Bogza.

El a completat ca, in ultima perioada, bancile si-au rebalansat volumul de credite, orientandu-se mai puternic spre sectorul guvernamental.

"Daca in aceasta perioada s-a inregistrat o incetinire a creditului neguvernamental, a crescut in schimb in mod semnificativ creditul guvernamental. Intr-un fel se revine la o structura a creditului agregat normala, mai apropiata celei din economiile mature. Inainte, creditele vizau, majoritar, sectorul neguvernamental, iar statul era creditor net. In ultimele luni a avut loc o rebalansare a volumului de credite, prin care creditul neguvernamental a scazut marginal, in timp ce creditul guvernamental incepe sa detina o pondere semnificativa in total", a afirmat Bogza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri