Economistii de la Citi considera ca, in conditiile presiunilor inflationiste in scadere, acordului cu FMI si ajustarii externe mai rapide fata de asteptari, BNR ar putea aplica reduceri mai agresive ale dobanzii de politica monetara in restul anului.

"Daca ajustarea deficitului de cont curent nu se opreste brusc si daca nu apar presiuni semnificative pe cursul de schimb, credem ca BNR va scadea dobanda de politica monetara la 7,25% in acest an", explica analistii Citi.

Ei afirma ca inflatia a fost sub asteptari in mai si s-ar putea tempera in continuare, pana la 5% la finalul lui 2009, peste intervalul tintit de BNR si peste cea mai recenta prognoza a bancii centrale, de 4,4%.

"La aproximativ 6% in mai, inflatia a fost sub estimarea noastra, de 6,4% si sub media asteptarilor pietei, de 6,2%. Cresterea preturilor a fost mai redusa decat ne asteptam pentru alimente si energie. Bunurile non-alimentare, pe de alta parte, au continuat sa fie o sursa de presiuni inflationiste, ca efect al unui leu mai slab", arata raportul Citi.